Turbina eoliană i-a înjumătățit factura la curent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul proprietar de sere de flori din județ foloseşte energie verde. Varga Otto şi-a montat turbina în baza unui proiect Sapard câștigat în anul 2007.  Turbina are o înălțime de 12 metri și generează curent exterior pentru cei 3.500 de metri pătrați de sere de la Doba  

Singurul proprietar de sere de flori din județ, Varga Otto, și-a înjumătățit factura la curent cu ajutorul unei turbine eoliene, singurul dispozitiv de acest fel din zonă, instalat în satul Doba.         

Varga Otto a intrat în posesia turbinei în anul 2007, când a accesat un proiect SAPARD. Turbina a costat 5.000 de euro, din care sătmăreanul a plătit doar jumătate: 2.500 de euro. Varga Otto consideră că investiția a meritat, deoarece turbina generează curent suficient pentru cei 3.500 de metri pătrați ai serelor. „Am instalat turbina pentru a scădea din factura la curentul electric. Tot sistemul de iluminare din exteriorul serelor este pe sistem eolian. Nu pot să spun cu cât a scăzut factura la curent pentru că turbina am instalat-o de la început. Plătesc lunar între 500 și 600 de lei factura la curentul din interiorul serelor pe care îl folosesc din rețea. Cred că dacă nu aș fi avut turbina aș fi plătit dublu“, a declarat Varga Otto. Turbina are o înălțime de 12 metri, trei elice cu  lungimi de 1,86 metri și zece baterii care stochează curentul. Turbina funcționează la o viteză medie a vântului de 4-5 metri pe secundă, transformând curentul continuu al bancului de baterii în curent alternativ de 220 de volţi. Sătmăreanul speră ca în decurs de șase ani să își recupereze investiția. „Sper ca peste 5-6 ani să am energie gratuită“, a mai precizat Varga Otto.  

Aparat de măsură a vitezei vântului

Viteza vântului măsurată la Doba este suficientă doar pentru a pune în mișcare turbine mici. „Măsurătorile efectuate în zonă au arătat o viteză medie a vântului de 4-5 metri /secundă, suficientă pentru a pune în mișcare turbine mici pentru gospodării“, a precizat Daniel Nistor, inginer tehnic la EnergoBit Cluj, firma care a instalat la Doba un aparat de măsurare a vitezei vântului.   
Proiectul lui Varga Otto mai cuprinde înființarea a 15 hectare de cultură de salcie, pe care o va folosi pentru producerea energiei, și sere de tomate bio. Anul acesta, sătmăreanul a cumpărat 1.000 de puieți de salcie pentru a începe înființarea culturilor. „Pentru a deveni independent din punct de vedere energetic am nevoie de 15 hectare de salcie pe care le voi înființa rând pe rând“, a mai spus sătmăreanul. Proiectul referitor la tomatele bio urmează să fie certificat de către o firmă din Austria, iar de anul viitor, din luna septembrie, pe piața sătmăreană vor apărea primele roșii bio cultivate la Satu Mare.    


Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite