Troc: Cămin cultural contra gropii de gunoi a judeţului Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că „găzduieşte“ groapa de gunoi, comuna Doba primeşte două milioane de lei pentru construcţia unui cămin cultural. Noul cămin va avea 1.000 de metri pătraţi, 250 de locuri în sala de evenimente şi o bibliotecă la etaj.


Depozitul ecologic de deşeuri, ce va fi amenajat pe o suprafaţă de 20 de hectare în comuna Doba, va fi dat în funcţiune parţial în această lună. „Se amenajează o primă celulă, unde de luna aceasta se vor putea depozita deşeurile. Noi am donat efectiv 20 de hectare de teren intravilan din domeniul privat al comunei în domeniul judeţului. Iar drept recompensă ni se vor aloca circa 2 milioane de lei pentru construcţia unui cămin cultural“, spune primarul Mihai Ghetina. Mai mult, Consiliul Judeţean a curprins Primăria Doba în mai multe proiecte de refacere a drumurilor judeţene.

Bonus: drumuri reparate

„Potrivit înţelegerii, pe lângă banii pentru căminul cultural, ni se vor repara şi circa 4 kilometri de drum, legătura de pe DN 19 cu localităţile Boghiş şi Traian, dar şi varianta de ocolire la drumul de acces spre depozitul ecologic de deşeuri, de circa 500 de metri“, mai spune primarul Ghetina. El nu este însă foarte mulţumit de înţelegerea la care a ajuns cu şefii judeţului. „Eu iniţial m-am gândit că dacă vom primi câte 2 euro pe an de la fiecare sătmărean am fi avut circa 750.000 de euro anual, bani cu care puteam aduce comuna la un alt standard de viaţă“, mărturiseşte edilul – şef din Doba.
Alocările bugetare promise de Consiliul Judeţean Primăriei Doba, de circa 2 milioane de lei, până în 2012, sunt o mană cerească pentru localitate, în condiţiile în care, anul trecut, Consiliul Judeţean a alocat comunei fonduri de fonduri de doar 364.000 de lei. „Veniturile noastre proprii sunt de circa 450.000 de lei, bani din care ne gospodărim cum putem“, mai spune primarul.

Sală de nunţi şi bibliotecă

Căminul cultural care urmează să fie construit în următorii doi ani în comună va mai „tăia“ din neplăcerile cauzate de existenţa gropii de gunoi în localitate. „Proiectul noului Cămin cultural este de 2,3 milioane de lei. Am primit deja circa 200.000 şi ne vom apuca în scurt timp şi de demararea acestui proiect“, anunţă primarul. Potrivit proiectului, Căminul va avea o sală cu 250 de locuri. „Căminul cultural vechi nici nu se mai putea renova atât este de vechi. Noua construcţie va avea un subsol de tip adăpost, de 540 de metri pătraţi, la parter o sală pentru evenimente de circa 140 de metri pătraţi, cu 250 de locuri, iar la etaj o bibliotecă“, mai spune primarul Ghetina.

Alocări compensatorii

„Aceste alocări sunt şi o compensare pentru faptul că Doba a acceptat ca depozitul regional de deşeuri să fie amplasat pe raza comunei“, spune Ciprian Fabian, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean.



Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite