Traficanţii de ţigări prosperă în pieţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţigările de contrabandă au tarabă proprie în Piaţa Someş
Ţigările de contrabandă au tarabă proprie în Piaţa Someş

Ţigările de contrabandă au mare priză, fiind la jumătate din preţ. Amenzile de câte 80 de lei nu îi sperie pe comercianţi. Datorită stocurilor consistente şi a ofertei mari pe piaţa neagră a ţigărilor, micii distribuitorii nu au scumpit preţul ţigărilor de contrabandă.



Stocurile de marfă sunt asigurate, în acest moment pe piaţa neagră a ţigărilor de contrabandă. Ţigările sunt aduse în special din Ucraina. „Este marfă din plin. Încă din timpul sărbătorilor, dar şi la începutul acestui an au fost transporturi consistente, mai ales pe fâşia verde“, a declarat un contrabandist de ţigări sub protecţia anonimatului. Cu cât cresc cantităţile achiziţionate, cu atât preţul unui cartuş de ţigări scade.

De exemplu, la o comandă de peste 100 de cartuşe de ţigări Viceroy, preţul scade până la 32 de lei pe cartuş, iar cele de lux ajung la circa 42 de lei pe cartuş. En detail, la prima strigare, cele mai ieftine pachete de ţigări sunt în jurul a 4 lei, în cazul mărcilor Marlble sau Plaza, 5 lei în cazul Viceroy sau L&M, 6 lei în cazul Pall Mall şi 6,5 în cazul mărcilor Kent sau Marlboro. Preţul pe pachet scade cu câte 50 de bani chiar şi de la câte cinci pachete achiziţionate.

„Dacă ai clienţii tăi fideli, laşi din preţ ca să cumpere doar de la tine. Ţigările de shop, mărci mai bune, sunt cu circa un leu mai scumpe faţă de cele ucrainene, însă au rămas la acelaşi preţ ca anul trecut. La fel şi şpaga la vameş, în jurul a 10 lei pe cartuş, cash, sau în ţigări“, spune un alt comerciant. Deocamdată, nimeni nu se gândeşte la scumpiri. „Nu e cazul să scumpim marfa, pentru că ne pierdem clienţii. Dacă vor fi scumpiri, vor avea loc poate în primăvară“, susţine un distribuitor al ţigărilor netimbrate. Acesta mai spune că, din ce în ce mai mulţi sătmăreni se apucă de micul trafic, pentru un câştig „decent“, astfel că piaţa neagră va dispune de marfă.

Imuni la raziile poliţiei


„Toate organele fac controale în pieţe, facem periodic astfel de controale. De exemplu, Poliţia Comunitară a aplicat, în ultimele două luni, 26 de amenzi în valoare totală de 2.820 de lei şi am confiscat 361 de pachete de ţigări“, afirmă Florin Găzdac, şeful Poliţei Comunitare. Pentru a nu fi surprinşi de razii, comercianţii au imaginat un sistem de dat alarma aproape perfect.  „În pieţe este un sistem bine pus la punct şi la un semnal dat de cineva, în trei secunde dispare toată lumea. Oricum, o amendă de 80 de lei şi câteva pachete de ţigări confiscate nu e mare lucru“, spun surse din cadrul comercianţilor.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite