Satu Mare: Toate tunurile pe poliţia sătmăreană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O comisie de la Bucureşti anchetează administrativconducerea IPJ Satu Mare. Pe lângă alte deficienţe semnalate, corpul de control verifică modul în care sunt anchetate cazul Ţânţaş, respectiv înregistrarea plângerilor penale sub forma unor petiţii


Citeşte şi
Cum se pot înfrumuseţa statisticile Poliţiei

Şeful poliţiei, mai "tare" decât ministrul Cristian David



O comisie de control din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române se află la Satu Mare de trei zile pentru a ancheta disciplinar şi administrativ mai multe persoane din conducerea IPJ Satu Mare. Echipa de control face verificări şi cu privire la o sesizare formulată de Consiliul Naţional al Poliţiştilor – Consiliul Teritorial Satu Mare privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor. Poliţia Română nu vrea să dezvăluie motivul exact al controlului pe motiv că “divulgarea unor date preliminare poate influienţa rezultatul acesteia”, aşa cum se arată în adresa nr. 19353 din 1 iulie 2009, transmisă cotidianului “Adevărul de Seară”, de Centrul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul IGPR. Mai mult, nu vor să facă public nici numele celor din comisie, prezenţi la Satu Mare încă de marţi, sub pretextul că persoanele în cauză nu şi-au dat consimţământul în acest sens.

Anchetă învăluită în mister

Cert este că la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare se desfăşoară o amplă anchetă, din moment ce nici conducerea instituţiei nu vrea să dezvăluie nimic. “Pot să confirm că se află la Satu Mare, însă mai multe date vă pot oferi cei la la IGPR”, a declarat Roxana Cristea, purtător de cuvânt al IPJ Satu Mare. În timp ce poliţiştii se acoperă între ei, ancheta vizează un număr însemnat de persoane, conform unor surse din interior. Principale două motive pentru care comisia de control se află în Satu Mare sunt anchetarea defectuoasă a cazului Darius Tânţaş, fiul miliardarului Vasile Ţânţaş, care a accidentat mortal o persoană în septembrie 2008.

Corupţie la nivel înalt

Unul dintre cele mai controversate cazuri de pe plan local, s-a încheiat cu  pronunţarea soluţiilor de neîncepere a urmăririi penale în cazul a patru poliţişti, respectiv a şefului IPJ Satu Mare, dr. Ioan Liviu Tăut.  Procurorii de la Curtea de Apel Oradea au considerat că niciun poliţist din cei anchetaţi nu se fac vinovaţi de vreo faptă penală în cazul lui Darius Ţântaş, de 21 de ani, care în data de 7 septembrie l-a accidentat mortal pe Grigore Şomle. Conducând cu o viteză de peste 160 km/h, în localitatea Ciuperceni, sub influienţa băuturilor alcoolice şi cu permisul suspendat. Darius Ţânţaş se află acum în stare de libertate şi este cercetat pentru ucidere din culpă, în formă simplă, după ce procurorii orădeni nu au mai ţinut cont de alcoolemia de peste 0,80 mg/l de alcool în sânge pe motiv că probele nu s-au recoltat conform procedurii. Dacă Tânţaş era cercetat pentru omor din culpă în formă agravantă, el risca ani buni de închisoare. 
Un alt motiv pentru care comisia face verificări la Satu Mare este înregistrarea defectuasă a faptelor cu caracter penal sub formă de petiţii. Nu mai puţin de astfel de cazuri au fost încadrate defectos. Prin această modalitate,în statisticile poliţiei, numărul dosarele cu autor necunoscut a ajuns în 2008, la peste 6000.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite