Satu Mare: Taxele locale au fost majorate cu 20%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Taxele locale au fost majorate cu 20%
Satu Mare: Taxele locale au fost majorate cu 20%

Autorităţile locale susţin că au fost obligate de Guvern să voteze majorarea taxelor. Consilierul local Nagy Szabolcs recunoaşte că majorarea impozitelor şi a taxelor locale pe timp de criză reprezintă o greşeală.


Sătmărenii sunt nemulţumiţi de majorarea taxelor locale, considerând că plătesc în van bani către bugetul local. Reprezentanţii autorităţilor locale se apară şi susţin că decizia luată joia trecută de Consiliul Local, prin care s-au majorat cu 20,5 % taxele anuale pe care le plătesc sătmărenii, vine în urma unei Hotărâri de Guvern, care trebuia aplicată fără echivoc.
„A fost o obligaţie a autorităţilor locale de a vota această majorare de taxe. Guvernul a dat acel HG  956/2009 în data de 24 septembrie, iar noi a trebuit să votăm în termen de 45 de zile“, spune consilierul local Nagy Szabolcs, membru în comisia de buget. Acesta recunoaşte însă că majorarea pe timp de criză a taxelor este o eroare. „Pe timp de criză, încasările scad tocmai pentru că oamenii nu au bani să plătească, deci o majorare a taxelor este o eroare“, conchide Nagy Szabolcs.

Oamenii sunt revoltaţi
„E revoltătoare creşterea taxelor, oamenii de rând sunt de-a dreptul maltrataţi de atâtea taxe. De fapt, noi plătim pentru ceva ce nu există, şi anume servicii publice decente, infrastructură şi altele“, spune taximetristul Atilla Hajdu. Acesta mai spune că banii pe care îi plătesc sătmărenii către bugetul local nu sunt folosiţi cum ar trebui.
Unii vârstnici sătmăreni afirmă că nu ştiu dacă vor avea din ce să plătească impozitele locale. „Noi drămuim fiecare bănuţ. Dintr-o pensie de 8 milioane de lei vechi ce putem face când sunt atâtea cheltuieli?! De obicei plăteam la început de an cu reducere, dar nu ştiu dacă voi mai avea bani în ianuarie să plătesc”, spune Gyorky Peter. Pe de altă parte, unii reprezentanţi ai societăţii civile susţin că o creştere a taxelor locale ar trebui să se reflecte în calitatea serviciilor publice şi infrastructură. „Este mare o creştere cu 20 % a impozitelor. Marea masă a populaţiei este săracă. Chiar şi aşa, unii ar fi de acord să plătească impozite mai mari, cu condiţia să existe şi o creştere a calităţii serviciilor publice şi a infrastructurii, însă acest lucru este puţin probabil din cauza crizei“, spune Sorin Nichita, preşedintele Pro Democraţia Satu Mare.

image
image
image
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite