Taxa „veche“, oferta zilei în piaţa de maşini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comercianţii din târgul auto de pe strada Amaţului au sperat să scape de maşini cu oferta lunii: „Taxa veche, doar în ianuarie“. Chiar dacă vremea frumoasă a atras sute de vizitatori la târgul auto din această duminică, sătmărenii mai degrabă au studiat piaţa, decât au cumpărat.

Aproximativ 200 de autoturisme au fost expuse ieri în piaţa auto situată pe strada Amaţului din Satu Mare. „Lumea vine să studieze piaţa. N-avem vânzări. Oamenii vin la plimbare că e frumos afară şi să studieze preţurile, să vadă dacă s-au păcălit sau nu în cazul în care şi-au cumpărat recent o maşină“, explică Dumitru Podină, unul dintre comercianţii aflaţi ieri în piaţă.

Consumul, criteriu principal
Dealerii spun că piaţa stagnează, chiar dacă marea parte a maşinilor expuse sunt maşini ieftine. „Cele mai multe dintre maşinile aflateîn  piaţă sunt ale celor care se ocupă cu vânzările autoturismelor aduse din străinătate. Cele mai multe sunt maşini ieftine, motoare mici, la 2.000  - 3.000 de euro. Nu prea se mai aduc maşini scumpe, pentru că sunt prea mari şi nu se vând“, spune Lorand Oros, unul dintre dealeri de maşini. Cei care se gândesc serios la achiziţia unei maşini în această perioadă caută motoare mici. „Eu caut ceva la circa 3.500 de euro, motor de până în 1.400 de centimetri cubi, să nu aibă consum mare. Dar, oricum, în Satu Mare oferta e destul de mică şi nu prea găseşti maşini bune“, spune Dan Oprea.  Un alt sătmărean spune că vrea să şi cumpere o nouă maşină de teama unor noi taxe. „Vreau să îmi vând maşina veche şi să iau o maşină mai bună, mai puţin poluantă, la cel mult 5.000 de euro. La ce legi sunt, ne putem trezi cu noi taxe anuale, în funcţie de poluare, iar maşinile vechi să ne coste foarte mult“, spune Carol Gyula. 

Taxa veche- doar în ianuarie
Comercianţii susţin că sătmărenii ar trebui să profite de posibilitatea de a plăti taxa de poluare la valoarea de anul trecut. „Anul acesta nu s-au mai adus maşini. Oamenii încearcă acum să-şi vândă maşinile aduse până în decembrie, pentru care, luna aceasta taxa este încă la valoarea veche. Nu ştim, deocamdată, cât au crescut taxele. Pentru unele taxa poate fi dublă, pentru altele poate chiar triplă“, spune Lorand Oros.  Acesta crede că dealerii de maşini vor fi nevoiţi să aducă maşini din ce în ce mai ieftine. „Oamenilor nu le va mai conveni să scoată din buzunar mai mulţi bani, aşa că vom aduce maşini cât mai ieftine, chiar dacă sunt lovite, le facem reparaţii capitale şi le punem în vânzare la preţuri mai mici, pentru ca ei să-şi poată permite şi taxa. Altfel nu avem cum să câştigăm şi noi un ban“, mai spune Lorand Oros.

Maşini de 25.000 de euro, ieri, în piaţă
Una dintre cele mai scumpe maşini expuse, ieri, în piaţă, a fost un Dodge Ram din anul 2004, de 5.900 de centimetri cubi şi 380 de cai putere. Vânzătorul i-a fixat preţul: 25.000 de euro.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite