Taxă specială pentru nuntă în timpul postul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preoţii ortodocşi oficiază căsătorii şi în timpul postului, dacă mirii obţin o dispensă de la episcop şi achită o taxă de 30 de lei. Şi la catolici este permisă căsătoria pe perioada postului, singura condiţie impusă este de a nu organiza petreceri după cununia religioasă.

Credincioşii ortodocşi, dar şi cei catolici, se pot căsători chiar ş în timpul postului. Singura condiţie impusă de preoţi este ca tinerii să nu organizeze petreceri sau reuniuni familiale. Spre deosebire de catolici, la ortodocşi se percepe şi o dispensă de câteva zeci de lei. Astfel, tinerii ortodocşi trebuie să plătească pe lângă taxa de 50 de lei, percepută pentru orice nuntă, încă o taxă specială de 30 de lei.
„În mod normal, în religia ortodoxă este interzisă oficierea de căsătorii în zilele şi perioadele de post, însă există şi excepţii de la regulă, când numai episcopul oferă o dispensă. Este vorba de o binecuvântare de a săvârşi acea nuntă”, spune protopopul ortodox Ioan Socolan.

La catolici nu se percepe taxa specială, dar taxa generală pentru oficierea unei nunţi este de patru ori mai mare decât la ortodocşi: 200 de lei. „Noi permitem oficierea căsătoriilor pe timp de post, singura condiţie fiind aceea de a nu se organiza şi petreceri în perioada respectivă. Taxe speciale nu avem”, spune Jozsa Janos, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice Satu Mare.

Divorţul la biserică costă 60 de lei

Pentru un divorţ religios, credincioşii ortodocşi trebuie să plătească o taxă de 60 de lei. Singurele condiţii pentru ca preotul să întocmească un raport de despărţire sunt ca cei doi soţi să fie de religie ortodoxă şi să solicite divorţul de comun acord. Biserica catolică însă nu permite divorţul religios. Preoţii spun că „ceea ce Dumnezeu a legat, omul nu poate despărţi”.

200 de lei este taxa percepută de bisericile catolice pentru oficierea unei căsătorii.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite