Târg de Crăciun cu produse tradiţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eşarfa din mătase şi pâslă a fost realizată prin metoda presării
Eşarfa din mătase şi pâslă a fost realizată prin metoda presării

Zeci de meşteri din ţară sunt prezenţi în pasajul Corneliu Coposu. Zile întregi au petrecut meşterii populari la realizarea obiectelor pe care le-au expus la târgul de Crăciun. Toate exponatele sunt valoroase însă piesele de rezistenţă le reprezintă covoarele şi învelitorile din pâslă presată.

Haine din materiale naturale, ornamente de Crăciun şi bijuterii prelucrate manual, vase din ceramică, pături din lână pură sunt doar câteva dintre lucrările cu care meşterii populari din Satu Mare şi din alte judeţe din ţară s-au prezentat şi în acest an la Târgul Meşterilor dedicat Crăciunului, aflat la cea de a V-a ediţie.

Sute de sătmăreni au cumpărat produse din târg
Pe la căsuţele meşterilor populari au trecut, până în prezent, sute de sătmăreni care nu au plecat de la mese cu mâna goală. „Azi lumea nu s-a oprit pe la noi. Probabil sunt puţini cei care s-au încumetat să iasă din case pe ninsoarea asta, însă nu mă pot plânge că nu am avut vânzări în restul zilelor“, a declarat Csilla Rigu care a venit la târg tocmai din Harghita. În căsuţa ei sunt expuse ii, fuste şi sarafane din materiale naturale, pânză de in, lână şi bumbac, împodobite cu cusături alese şi pe care le-a confecţionat personal. Astfel de haine se vând la preţuri cuprinse între 50 lei iile şi fustele şi 60 de lei sarafanele. Puţin mai scumpe sunt costumele de vară din in, fustă şi ie, care se vând cu 110 lei.

Podoabe din ceramică
Sătmăreanca Anamaria Şayi a pregătit pentru târg podoabe din ceramică, cercei, lănţişoare dar şi sacoşe din pânză toate prelucrate şi pictate manual. Iubitoarele de astfel de bijuterii îşi pot cumpăra un set de cercei la preţul de doar 13 lei iar un lănţişor cu 12 lei. Ceva mai scumpe, 30 de lei, sunt sacoşele din pânză, însă măiestria cu care sunt realizate merită tot efortul financiar.

Eşarfe din mătase şi pâslă presată
Metodele de prelucrare a lânii de oaie sunt destul de dificile însă toate acestea nu o împiedică pe Mezezon Eniko să realizeze designurile la care visează. În acest an ea a venit la târg cu învelitori de fotolii şi covoraşe din pâslă presată cu diferite modele colorate realizate tot din pâslă presată. Piesa de rezistenţă a exponatelor este o eşarfă din mătase cu imprimeuri din pâslă presată. Durata realizării unui covoraş din pâslă ajunge chiar şi la o săptămână. Eşarfa costă 200 de lei iar învelitorile şi covoraşele se vând cu 300 şi 500 de lei. Târgul este deschis până în data de 22 decembrie.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite