Tâmplarul din Penitenciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriel Donca, condamnat la 15 ani pentru omor calificat, a învăţat după gratii prima meserie .La cei 29 de ani, Gabriel Donca face parte din echipa de tâmplari a Penitenciarului Satu Mare, fiind unul dintre cei mai pricepuţi meseriaşi.

Gabriel încă nu a obţinut o diplomă de tâmplar, dar are de gând să o facă cât mai repede. „Înainte să vin aici eram o fire rebelă şi nu prea ascultam de nimeni. Singura care mă mai domolea era mama. Viaţa de după gratii m-a maturizat şi mi-a oferit ocazia de a învăţa o meserie care să îmi fie de folos în viaţa civilă“, a declarat tânărul. Peste patru ani, când va ieşi din Penitenciar, speră să plece în străinătate, să îşi găsească un loc de muncă şi să îşi întemeieze o familie. „Sper ca fraţii mei să mă ducă cu ei în străinătate. Ca tâmplar cred că îmi voi găsi de lucru ca să pot să îmi întemeiez o familie“, susţine sătmăreanul.

Pasionat de sport
Gabriel Donca mărturiseşte că viaţa după gratii nu e deloc uşoară şi că a avut nevoie de timp ca să se obişnuiască cu rutina zilnică. Singurul lucru care îi mai animează zilele este sportul pe care îl practică în sală sau în curte. „Îmi place sportul şi regret faptul că, în viaţa civilă, nu am urmat o şcoală sportivă“, spune sătmăreanul.
Nu trece zi în care tânărul deţinut să nu se gândească la familia pe care a lăsat-o afară. Provine dintr-o familie modestă cu cinci fraţi, însă nici unul dintre ei nu şi-a supărat mama aşa cum a făcut-o el. „Familia nu m-a abandonat. Cât timp fraţii mei au fost în ţară mă vizitau des, însă ei sunt în străinătate şi vin mai rar acasă. Mama e cea care vine la mine. M-a iertat, însă eu nu pot să mă împac cu gândul că am făcut-o să sufere“, a mai spus tânărul.

Închis pentru crimă
Pe Gabriel, dependenţa de jocurile de noroc l-a aruncat după gratii. A fost condamnat la 15 ani după ce, în toamna anului 1998, a omorât un bătrân de 73 de ani. „Eram pasionat de jocurile de noroc şi am rămas fără bani. Am intrat în casa bătrânului cu scopul de a fura bani, însă omul era acasă şi m-a surprins. L-am lovit, iar bătrânul a murit“, a declarat Gabriel.
Poliţiştii care au anchetat cazul îşi amintesc şi acum de crima de pe strada Luceafărului. „Nu a opus rezistenţă şi a povestit cu lux de amănunte cum l-a omorât pe bătrânul Ioan Chereji. A intrat în casă cu gândul de a fura valută şi a fost surprins de bătrân. A luat o vază şi l-a lovit în cap după care a dat în el cu pumnii. Bătrânul a căzut şi a dat cu capul de un scaun şi a murit“, a declarat Marius Gînţă, comisar în cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale.   

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite