Szabo Zoltan - Cel mai bun prieten al câinelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Szabo Zoltan este unul dintre cei mai „titraţi“ dresori canini din oraş. Are cinci atestate de dresor profesionist, două din Baja, Ungaria, şi alte trei de la Clubul de Dresaj Canin România.

Profil:
Născut: 22 martie 1978, Satu Mare
Studii: Facultatea de Ştiinţe Economice, specializarea marketing, Universitatea Vasile Goldiş
Familie: căsătorit, doi copii

Zoli, cum îi spun prietenii, iubeşte mult animalele. Şi-a dedicat viaţa câinilor, fiind unul dintre cei mai buni instructori şi dresori din judeţ. A participat la diferite concursuri şi evenimente caritabile, dar a şi organizat diferite cursuri de dresaj, showuri şi demonstraţii canine.
Pasiunea pentru câini o are de la vârsta de 15 ani, când a primit primul câine, Liza, un ciobănesc german. „Cu Liza am început activitatea de dresaj canin, însă, din păcate, la vremea respectivă nu prea erau şcoli de specialitate la Satu Mare, aşadar am fost nevoit să fiu autodidacţi”, spune Zoli. La 19 ani s-a înscris la primul curs de dresaj, la o şcoală din Baja, Ungaria. Tot de aici şi-a obţinut şi primul certificat de dresor canin atestat, iar la un an după absolvirea cursului, prin examen a obţinut şi diploma de maestru dresor.

Instructor şi dresor
Pe parcursul anilor, Zoltan a reuşit să pună bazele a trei ONG-uri şi şcoli care se ocupă de câini, dar a înfiinţat şi un club sportiv. În prezent se dedică în totalitate Şcolii de Dresaj Canin Alpha K-9 şi Asociaţiei Angel Dog, alături de care organizează diferite evenimente şi cursuri pentru sătmăreni ş patrupedele lor. „Cu şcoala încercăm să organizăm cât mai multe cursuri de iniţiere pentru tinerii care au câini, iar prin asociaţie participăm la concursuri, evenimente, dar şi organizăm diferite activităţi de timp liber”, povesteşte sătmăreanul.
Din 2007, Zoli face parte din Clubul de Dresaj Canin din România (CDC), în care ocupă funcţia de referent etologic. „Activitatea de la CDC m-a ajutat foarte mult şi în munca de dresor la Alpha K-9. De vara trecută ne ocupăm tot mai mult de organizarea unor cursuri şi activităţi sociale, cum ar fi cursuri terapeutice pentru copii şi adulţi cu diferite dizabilităţi şi cursuri de iniţiere pentru copiii mici, de grădiniţă sau clasele primare. Toate acestea pentru a încerca să-i obişnuim pe oameni cu câinii. Sunt de părere că există adevăr în proverbul Câinele este cel mai bun prieten al omului”, declară Zoli.

Face terapie asistată de câini
Pentru a putea desfăşura aceste activităţi în condiţii legale, sătmăreanul a participat la cursuri organizate de CDC la Arad în 2008, obţinând diploma de instructor de specialitate pentru terapia asistată de câini.
„Mai avem un program în derulare, printr-un proiect european câştigat recent, intitulat „Youth in action”, program prin care vom începe diferite activităţi de reabilitare şi recuperare motorie şi psihică în cadrul a trei ONG-uri din judeţul Satu Mare”, încheie Zoltan.

Întrebări şi răspunsuri

Care este motivul pentru care te preocupă atât de mult câinii?
De mic copil adoram lupii, eram chiar foarte pasionat să îi cercetez. Îi consideram animale deosebite şi misterioase. Câinii sunt urmaşii lupilor şi învăţând despre lupi, am aflat multe despre comportamentul câinilor, iar în timp s-a creat o legătură strânsă între mine şi ei.

Care este atitudinea oamenilor faţă de animale?
Eu consider o datorie să-i fac pe oameni să înţeleagă cât de mare e responsabilitatea în ceea ce priveşte deţinerea şi educarea unui câine, deoarece, din nefericire, foarte mulţi îşi cumpără câinii „la modă”, iar când întâmpină probleme pur şi simplu scapă de ei. Acesta e şi motivul pentru care tot mai multe patrupede ajung pe străzi.

Ce-i place:

Îi place să cunoască oameni care au scopuri în viaţă, deoarece consideră că de la aceştia poate învăţa cele mai multe lucruri. Adoră să iasă în natură şi să fotografieze animalele în habitatul lor.

Ce nu-i place:

Ceea ce nu suportă e canicula. Pe de altă parte, nu îi place nici iresponsabilitatea oamenilor. Nu îi place la el însuşi, dar nici la alţii, să neglijeze lucrurile care trebuie făcute.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite