Şvabii din Satu Mare sărbătoresc Fasching

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de şvabi, şi nu numai, sunt aşteptaţi la cel mai mare carnaval tradiţional şvăbesc, Fasching. Evenimentul se află la cea de-a XV-a ediţie la Satu Mare, avându-şi originile în Germania.

Forumul Democrat German împreună cu Biserica Calvaria organizează în această seară tradiţionalul Carnaval german, denumit „Fasching”. În această seară, sute de şvabi din judeţ, şi nu numai şvabi, sunt aşteptaţi la Casa Şvabilor situată pe bulevardul Vasile Lucaciu, să petreacă la un carnaval de zile mari, sărbătoarea devenită o adevărată tradiţie.
La Fasching, de 15 ani, participă şvabi din tot judeţul, de la cei mai mici la bătrâni, cea mai mare parte îmbrăcându-se în diferite costumaţii şi măşti, tipice carnavalurilor organizate în diferite culturi ale lumii.

Petrec de la bobotează până la postul Paştelui

Magdalena Hauler, unul din organizatorii principali ai evenimentelor şvăbeşti, spune că Fasching este sărbătoarea lbiertăţii, bucuriei şi distracţiei. Ea începe imediat după bobotează şi durează până la începerea postului Paştelui.
„În această perioadă oamenii se înveselesc şi se distrează liber, ceea ce în timpul posturilor de exemplu nu se întâmplă. Este rpactic perioada distracţiei”, dezvăluie Magdalena Hauler.
Cei care participă la carnavalul şvabilor sunt invitaţi şi la un concurs. Magdalena Hauler spune că, conform tradiţiei, atât copiii cât şi adulţii îmbracă diferite costume şi măşti care după miezul nopţii se premiază şi se acordă titlul de „Cea mai interesantă şi frumoasă costumaţie”. La ediţiile rpecedente, aproximativ 30-40% din participanţi au îndrăznit să se mascheze însă, spun organizatorii, ei speră ca anul acesta procentul să fie şi mai mare.

Vor găti gogoşi de carnaval

O altă tradiţie remarcabilă este Gogoaşa de Fasching. Femeile, de la cele mai tinere până la bătrâne, obişnuiesc să gătească începând de dupămasă până şi în timpul petrecerii o bunătate tradiţională, gogoşul de Fasching. „Este o mâncare tradiţională, specifică tot şvabilor, la fel cum a fost şi ştrudelul de la Strudli Festival, o bunătate care se găteşte după reţeta tradiţională şvăbească ce s-a moştenit de zeci de ani”, spune organizatoarea.
Petrecerea începe la ora 20.00 şis e va desfăşura în sala festivă a Casei Şvabilor. Sunt aşteptaţi toţi sătmărenii de etnie şvabă, dar nu sunr refuzaţi nici cei românii, maghiarii sau celelalte etnii.
Evenimentul are ca scop păstrarea şi promovarea tradiţiilor şvăbeşti, dat fiind faptul că aceste obiceiuri se pierd în rândul poporului unde aceştia sunt rpezenţi în procentaj din ce în ce mai mic.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite