Supravieţuire: Pensionarii din Satu Mare împrumută bani pentru mâncare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împrumuturile făcute de către cei de vârsta a treia în iulie au depăşit cu 30 la sută pe cele din luna precedent. Zeci de pensionari cer zilnic un „credit“ de la CARP. Suma împrumutată luna trecută este de peste 900.000 de lei, adică nouă miliarde de lei vechi.

Cu aproape un milion de lei s-au împrumutat în luna iulie pensionarii sătmăreni de la Casa de Ajutor Reciproc (CAR). Potrivit conducerii instituţiei, împrumuturile au crescut cu 30% faţă de luna iunie. Astăzi, la primele ore ale dimineţii, 30 de pensionari au cerut un împrumut de la CAR. „Până la ora 10.00 s-au prezentat 30 de pensionari, iar până la sfârşitul programului cu siguranţă vor fi cel puţin 50 de împrumuturi acordate. Tot până la ora 10.00, am avut deja vreo cinci pensionari care au venit să se înscrie ca membri ai CAR, dar care au şi solicitat bani de la noi. N-au unde merge. Noi suntem singurul lor ajutor“, a declarat Lucian Marişca, directorul instituţiei. Acesta crede că până la sfârşitul lunii august, suma împrumutată pensionarilor va depăşi 1,1 milioane de lei, adică 11 miliarde de lei vechi, judeţul Satu Mare clasându-se pe primele locuri din ţară la numărul de membri cât şi de împrumuturi acordate.
2.000 de lei, împrumut pentru rechizite şcolare  
Majoritatea pensionarilor solicită un împrumut pentru a-şi achita facturile la întreţinere sau pentru a-şi cumpăra medicamente, lemne pentru iarnă sau pentru a le cumpăra nepoţilor rechizite şcolare. Ecaterina Vaida, o pensionară de 65 de ani, a cerut azi dimineaţă un împrumut de 2.000 de lei ca să îşi ajute cu bani nepoţii care vor merge la şcoală. „Trebuie să îmi ajut fata. Eu nu am pensie, sunt casnică, dar m-am înscris cu jumătate din pensia soţului meu care e de 900 de lei pentru a-mi ajuta fiica. Are nevoie de bani pentru a le cumpăra copiilor rechizite şcolare“, a declarat pensionara. O altă pensionară a rămas în urmă cu plata facturilor la gaz, iar acum a fost nevoită să se împrumute cu 700 de lei pentru a-şi achita datoria către societatea de furnizare a gazului, în valoare de 500 de lei.  „N-am ce să fac. Sunt văduvă cu un copil bolnav şi am o pensie de 400 de lei. N-am avut bani să îmi achit plata la gaz“, a precizat Gabriela Peto.
400 de lei pentru alimente
Altor pensionari nu le ajung banii pentru alimente. Aceştia sunt puşi în situaţia de a solicita împrumuturi mici. „Azi am acordat un împrumut de 400 de lei. Femeia nu avea bani de alimente şi mi-a  spus că nu are altă soluţie“, a mai declarat Lucian Marişca.
90 de pensionari au devenit membrii CARP luna trecută, numărul membrilor sătmăreni ajungând astfel la peste 10.000.
„ Astăzi am avut deja vreo cinci pensionari care au venit să se înscrie ca membri ai CAR, dar şi să ceară bani de la noi. N-au unde merge. Noi suntem singurul lor ajutor“.
Lucian Marişca, directorul CARP Satu Mare

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite