Ştrudelul, o tradiţie reînviată după 300 de ani (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de tineri cu origini şvabe au participat aseară la StrudliFestival şi au învăţat reţeta tradiţională de ştrudel. Tinerii au preluat cea mai veche reţetă, din 1713, când primii şvabi s-au stabilit pe raza judeţului Satu Mare

Vezi aici GALERIE FOTO de la festival

Peste 200 de şvabi din tot judeţul s-au întâlnit aseară la cel de-al doilea StrudliFestival organizat la Satu Mare. În cadrul evenimentului, tinerilor le-a fost prezentată cea mai veche mâncare tradiţională şvăbească. „Am organizat acest aşa-zis «festival» pentru ca cei tineri care provin din familii şvabe în care nu se obişnuieşte să se mănânce ştrudel, să înveţe să gătească de la cei care au păstrat tradiţia de-a lungul anilor. Noi dăm reţeta mai departe şi îi ajutăm pentru că nu vrem să se piardă tradiţia la noi în judeţ“, spune Hauler Magdolna, una dintre organizatoare.
Tradiţie veche de 300 de ani
Pe parcursul serii, cei prezenţi au folosit 30 de koligrame de făină, 100 de ouă, 7 litri de gem, 11 litri de lapte bătut, 6 litri de iaurt, 5 kilograme de brânză şi 10 kilograme de cartofi. „Este o mâncare tradiţională care a ajuns în judeţul nostru începând cu anul 1713, când primii şvabi s-au stabilit aici. Astăzi, din păcate, nu se mai găteşte în toate familiile, însă tocmai acesta este scopul festivalului, să reînviem tradiţia“, spune Knil Robert, organizator.
Hodrea Hanna, de 5 ani, a fost cea mai tânără bucătăreasă a festivalului. Mama ei spune că micuţa adoră să gătească şi o ajută mereu în jurul casei. „Nu ştiu cu cine seamănă, eu când eram mică preferam să mă joc, însă ea e o casnică înnăscută. De când ştie să umble, de pe la 2 ani, mereu în bucătărie stă lângă mine“, spune Hodrea Hajnalka, mama fetei.
La fel de harnică a fost şi Molnar Noemi, de 7 ani, o altă tânără bucătăreasă. Familia ei provine din Moftinu Mare, una din comunele în care şvabii au ajuns în urmă cu aproape 300 de ani. „Îi place să gătească. De la vârsta de 4 ani obişnuieşte să mă ajute în bucătărie. Este un obicei la noi ca în fiecare vară, când copiii noştri, care dansează în grupul de dans «Gemeinsam», participă la diferite festivaluri, noi părinţii mergem să gătim ştrudele. Asta se întâmplă de ani de zile, fiind o adevărată tradiţie deja“, povesteşte Molnar Monica, mama fetei.
Reţeta originală a strudelului şvăbesc
Se amestecă 1 kilogram de făină cu 4 ouă, două linguri de ulei, lapte bătut după simţ şi sare după gust. Se fermentează aluatul, după care se întinde subţire. Pe jumătate din suprafaţă se unge cu gem de casă, branză dulce sau cartofi, iar cu cealaltă jumătate se acoperă suprafaţa unsă. Se taie în forme, după care se prăjesc în ulei.
Cifre
6.500 de şvabi trăiesc în Satu Mare, conform ultimului recensământ

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite