Stresul de la job umple cabinetele psihologilor sătmăreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul pacienţilor s-a dublat anul trecut faţă de 2008,ajungând la patru cazuri zilnic, de la două, câte erau înainte. Trei din patru sătmăreni care apelează la serviciile unui psiholog prezintă probleme generate de viaţa profesională.

Psihologii din Satu Mare sunt printre cei care beneficiază de pe urma efectelor negative generate de criza financiară. Tot mai mulţi dintre sătmărenii care apelează la serviciile unui psiholog se prezintă din cauza problemelor generate de locul de muncă.

Potrivit specialiştilor, fenomenul a apărut în Satu Mare în octombrie 2009, însă numărul acestor cazuri înregistrate de psihologi în luna decembrie a anului trecut s-a dublat, de la două, la patru cazuri zilnice.

„S-a dublat numărul sătmărenilor care ajung la psiholog, pe fondul acestor probleme de ordin financiar, faţă de începutul crizei. Cele mai frecvente situaţii sunt cele de depresie sau de tulburări de anxietate“, a declarat Maria Vereş, psiholog principal în cadrul Policlinicii din Satu Mare.

Banii afectează viaţa de cuplu

Printre probleme cu care se mai prezintă sătmărenii la psiholog sunt cele legate de frica pierderii locului de muncă, viaţa de cuplu sau conflictele dintre părinţi şi copii. „Cuplurile se focusează mult prea mult pe partea aceasta pragmatică, de ordin economic, uitând de latura emoţională a relaţiei dintre ei. Sunt părinţi care ne spun «copilul meu e foarte agitat sau nu mă mai ascultă». Însă, de multe ori tocmai ei reprezintă problema, pentru că nu mai au timp să se ocupe de aceştia“, a explicat şi psihologul Călin Secan.

Potrivit acestuia, în luna decembrie, aproximativ patru sătmăreni au apelat zilnic la serviciile lui cu probleme generate de problemele economice.

Terapie de scurtă durată

Psihologii sătmăreni se aşteaptă, însă, ca numărul acestor cazuri să crească în perioada imediat următoare. „Există un stimul care intervine asupra gândului. Pe urmă vine emoţia. E nevoie de un anumit timp, ca să apară şi urmările. Ne aşteptăm ca numărul să fie tot mai mare până în primăvară“, a explicat Secan.

Potrivit specialiştilor, pentru acest gen de probleme, se practică terapia de scurtă durată, care durează între cinci şi zece şedinţe, în funcţie de motivaţia clientului. Costul unei şedinţe pentru acest gen de consiliere este, în medie, 50 de lei.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite