Satu Mare: Stranierii nu mai au bani ca în anii trecuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Stranierii nu mai au bani ca în anii trecuţi
Satu Mare: Stranierii nu mai au bani ca în anii trecuţi

Întorşi acasă în concedii, sătmărenii care lucrează în străinătate nu au crescut numărul tranzacţiilor pe piaţa imobiliară. Revenirea euronavetiştilor ridică însă vânzările la materialele de construcţii, în special în domeniul finisajelor

Pe fondul tranzacţiilor imobiliare în scădere anul acesta, agenţiile de turism aşteptau perioada concediilor, respectiv a sosirii euronavetiştilor, pentru a-şi mai compensa pierderile înregistrate din cauza crizei financiare. Aşteptată ca o mană cerească, sosirea stranierilor sătmăreni nu s-a făcut simţită pe piaţa imobiliară. „ Am sperat că în această perioadă se va resimţii întoarcerea sătmărenilor plecaţi la muncă, şi anume să crească simţitor numărul de tranzacţii imobiliare. Deocamdată se pare că nu ne-au fost confirmate aşteptările. Mai sunt câteva săptămâni în care sperăm că stranierii vor face investiţii imobiliare”, spune Alin Costin, reprezentant al Agenţiei Imobiliare Lup.

Euronavetiştii au crescut vânzările la materialele de construcţii
Criza financiară s-a resimţit astfel şi în buzunarele sătmărenilor care lucrează în străinătate, aceştia orientându-se însă spre lucrări de modernizare a locuinţelor pe care deja le deţin. Astfel, investiţiile de sezon s-au reorientat înspre materiale de construcţii şi produse destinate finisajelor interioare.

“Vânzarea materialelor de construcţii a crescut cu aproximativ 10-20 de procente faţă de prima jumătate a acestui an. Vânzările se vor opri, din păcate, la sfârşitul acestei luni deoarece sătmărenii se întorc la locurile de muncă din străinătate iar cei rămaşi acasă nu îşi permit, datorită crizei financiare, să cumpere astfel de materiale. Aşa s-a întâmplat şi anul trecut ”a declarat o reprezentantă a firmei „Szalka Tuzep”. Cele mai mari vânzări sunt înregistrate la obiectele sanitare, chiuvete, văni, cabine de duş şi plăgi ceramice: faianţă, gresie, materiale folosite la amenajări interioare.

Stranierii se plâng de costuri ridicate Ramona Costin s-a apucat să îşi renoveze casa. Ea se plânge de manopera scumpă dar şi de materialele de construcţii care nu tare îşi merită banii. “În Italia materialele sunt aproximativ la aceleaşi preţuri. Am cheltuit până în prezent 26.000 de euro la o casă de 240 de metri pătraţi numai cu exteriorul. Până voi termina cu tot cred că voi mai cheltui încă de trei ori suma aceasta” a mai spus Ramona Costin. Pentru un metru pătrat de cărămidă sătmăreanca a scos din buzunar 250 de lei(3 lei bucata), un sac de ciment de 50 de kilograme l-a cumpărat cu 24 de lei iar un sac de glet l-a achiziţionat cu 16,5 lei. În Italia o cărămidă se vinde cu 1-1,5 euro, cimentul la 10 euro/100 de kg, iar un sac de glet de 40 de kg se vinde cu 7-8 euro.     

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite