Start în Transcarpatic Rally Raid GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

COMPETIȚIE Optsprezece echipaje din Italia, Cipru, Bulgaria și România s-au aliniat duminică la start în Transcarpatic Rally Raid, singura competiție de gen care traversează, de la nord-vest la sud-est, întreaga Românie. Printre participanți s-a aflat și campionul de enduro al ediției din 2009, Ugo Filosa.

Italianul Ugo Filosa a luat primul startul la ediția din acest an, pe un motor Huskvarna.  În prezența a aproximativ 100 sătmăreni, startul festiv a fost dat de primarul Iuliu Ilyes, asistat de dublul campion național de enduro, sătmăreanul Mani Gyenes. Optsprezece concurenți, dintre care 10 la clasa moto patru la clasa auto și patru pe quad-uri s-au înscris ediția din acest an a competiției, care a aliniat la strat și patru echipaje străine.  Alți patru competitori vor intra în cursă în etapele viitoare.



image
image
image

Click aici pentru Galerie Foto

Participanții au început să sosească de sâmbătă la Satu Mare, transformând platoul din Piața 25 Octombrie într-o veritabilă expoziție auto. Deși sosiți în număr restrâns, sătmărenii au privit gură-cască mașinile și motocicletele de raliu, provocându-i la discuții pe piloți și mecanici încă din ziua anterioară startului. 

Ugo Filosa, campionul ediției din 2009, este fascinat de raliul transcarpatic. „Am mai fost și revin cu plăcere în competiție. Îmi place adrenalina și este o competiție nu foarte grea, dar care consider că mi se potrivește. Voi veni să alerg aici cu plăcere de fiecare dată” a declarat italianul. 
Orientare transcarpatică

Concurenţii vor parcurge, în total, opt etape, în perioada 23 – 30 iulie, însumând peste două mii de kilometri, pe trasee dificile, off-road, cu etape programate să se desfășoare integral pe drumuri montane, în Carpați. Conform regulilor de competiție, piloții vor lua startul „orbi”, fără să cunoască traseul pe care îl au de parcurs, și se vor ghida după hărțile înmânate la startul fiecărei etape de organizatori. Sosirea este programată peste o săptămână, la Mangalia. La clasa auto, competiția este inclusă în circuitul internațional de raliu, iar piloții de la secțiunea moto vor puncta în Campionatul European de Rally Raid, organizat sub egida Uniunii Europene de Motociclism.

Am avut o serie de probleme pe traseu, în special în munți, însă totul s-a rezolvat. Au fost probleme generate de copaci căzuți pe traseu în urma unor furtuni, zone devenite impracticabile în urma ploilor, podețe rupte... acest gen de competiții depine foarte mult de condițiile meteo, sper că nu vom fi nevoiți să scurtăm traseul” a declarat Victor Pop, organizatorul competiției, la conferința de presă care a precedat evenimentul.

Mani Gyenes, doar spectator

Victor Pop s-a declarat dezamăgit de absența de la start a cunoscutului pilot sătmărean  Emanuel Gyenes. „Nu pot să nu-mi exprim regretul că Mani, care si-a făcut școala și s-a lansat în competițiile internaționale care l-au făcut mare, trecând și prin Transcarpatic Rally Raid, nu i s-a permis să ia startul în competiție în acest an” a declarat Victor Pop, organizatorul competiției. Potrivit afirmațiilor sale, absența lui Gyenes dintre competitori a fost generată de refuzul conducerii echipei Vectra Racing, care nu i-ar fi dat pilotului acordul de participare. „Vine Filosa din Italia, dar lipsește dublul campion al României” a afimat Viorel Pop. În replică, Emanuel Gyenes a declarat pentru Adevărul că se simte obosit după ultimele curse din sezonul competițional și a apreciat cursa drept costisitoare. „Cursa este scumpă. Necesită echipaj, mașină tehnică... Trebuie pusă și financiar problema. Cursa nu este suficient de importantă pentru mine, cu banii ăștia, 2000 de euro taxă de participare, mai pun un pic și merg în raliul Tunisiei, în Campionatul Mondial” explică Mani. Acesta le-a recomandat competitorilor ca în primele zile să se obșnuiască cu drumurileși să tragă pentru podium în ultimele zile.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite