Satu Mare: Sporturi extreme aeronautice pe aerodromul din Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Sporturi extreme aeronautice pe aerodromul din Satu Mare
Satu Mare: Sporturi extreme aeronautice pe aerodromul din Satu Mare

Zeci de tineri sătmăreni au absolvit cursurile fiind brevetaţi în lansarea din avion cu paraşuta sau în zborul cu planorul. Tinerii cu vârste între 16 şi 23 de ani practică gratuit aceste cursuri.    

Puţini sunt tinerii sătmăreni care cunosc faptul că pe aerodromul din Satu Mare se organizează şi se desfăşoară, anual, cursuri gratuite de paraşutism şi planorism. Pentru a practica asemenea sporturi nu este nevoie doar de voinţă şi curaj, ci şi de cursuri care să ajute practicanţii în utilizarea corectă a paraşutei şi a planorului atunci când sunt în aer. Pentru tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 23 de ani cursurile sunt gratuite. Terenurile pe care se pratică zborurile sunt la Tăuţii Măgherăuşi şi la Satu Mare. Până în prezent, 13 tineri au primit brevete de planorişti, după ce au urmat cursurile şi le-au absolvit cu brio, iar alţi 25 sunt începători la paraşutism, dintre aceştia două sunt fete. Comandantul adjunct al aerodromului din Baia Mare, Costică Ghirea a declarat că aceşti tineri care au primit brevete de zbor au avut mult de învăţat. “Pe partea teoretică au avut de parcurs nouă materii noi în aproximativ 60 de ore după care au susţinut un examen în faţa unui inspector din Bucureşti” a declarat comandantul. Înscrierile se fac doar în luna ianuarie iar în luna aprilie, pe baza cursurilor teoretice şi practice, se dau examenele. La înscriere, se dau o serie de probe de rezistenţă, viteză, tracţiuni la bară, flotări şi săritură de pe loc.

Rafael Haaz, primul care a avut curajul să sară cu paraşuta dintre începători
Rafael Haaz, de 18 ani, a început cursurile de paraşutism şi planorism anul acesta în luna februarie. Are la activ patru salturi cu paraşuta şi cinci ore de zbor cu planorul. “Faţă de alte sporturi este mult mai deosebit. În plus adrenalina este cea care m-a îndemnat să încerc un altfel de sport” a declarat Rafael, primul dintre elevii de anul acesta  care a avut curajul să sară cu paraşuta. La prima săritură a avut ceva emoţii după care a început să simtă gustul libertăţii.   
Printre cei care practică aceste sporturi extreme se află şi două fete, una dintre ele fiind Cristina Spiridon, de 18 ani. Ea are la activ 3 salturi cu paraşuta. „Este un sport deosebit şi îmi place foarte mult. La fel ca în cazul colegilor mei, adrenalina a fost motivul pentru care am optat pentru practicarea acestui sport extrem”, a declarat Cristina.  Lucian Sima, de 22 de ani, practică paraşutismul din anul 2005 şi are la activ 361 de salturi cu paraşuta şi 4.600 de minute de căderi libere. El face parte din lotul naţional de paraşutişti şi a participat la cupa mondială din Austria, clasându-se pe locul 13.

Cursuri plătite pentru cei peste 23 de ani
Tinerii care au peste 23 de ani şi care vor să practice astfel de sporturi extreme le pot face contra cost. Un salt cu paraşuta în tandem (instructor-elev) costă 130 euro. Un salt cu paraşuta se plăteşte în funcţie de paraşută între 17,9 sau 19,2 euro. O oră de zbor fără echipaj cu asigurări, întreţinere aeronavă plus taxe medicale şi licenţe începe de la 69,4 euro. Taxele pentru zboruri şi sărituri cu paraşuta se percep în funcţie de aeronave şi paraşute. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite