Şomerii sunt pretenţioşi şi slab pregătiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puţini şomeri acceptă să lucreze în atelierele fabricii Mondiala
Puţini şomeri acceptă să lucreze în atelierele fabricii Mondiala

Două treimi dintre şomerii repartizaţi pe posturile vacante nu sunt angajaţi pentru că sunt slab pregătiţi sau refuzaţi de angajatori. Cele mai multe locuri vacante în judeţ sunt în confecţii şi tâmplărie. Cu toate acestea numărul şomerilor angajaţi este foarte mic. 

O treime dintre şomerii sătmăreni repartizaţi pe locurile de muncă vacante nu sunt angajaţi fie pentru că nu corespund din punct de vedere profesional, fie pentru că refuză posturile din proprie iniţiativă. „Trimitem la repartizare pe un post chiar şi 20 de şomeri cu diplome de calificare, însă majoritatea sunt foarte slab pregătiţi profesional. În confecţii nu se descurcă la maşinile de cusut“„ a declarat directorul adjunct al AJOFM, Veronica Variu.

De la începutul anului, 221 de şomeri au fost repartizaţi pentru angajare la diverse firme de confecţii şi în atelierele de tâmplărie. Dintre aceştia, doar 79 au fost încadraţi, 61 au fost respinşi, iar patru au refuzat locul de muncă. Restul nici nu au ajuns la firmele către care au fost trimişi de angajaţii AJOFM.

Firmele caută specialişti
La fabrica de confecţii pentru femei, bărbaţi şi copii Mondiala sunt trimişi lunar zeci de şomeri pentru angajare. Firma are nevoie de forţă de muncă, la maşinile de cusut, pentru a asigura produsele necesare exportului. „Şomerii au diplome de calificare pentru că au urmat diferite cursuri, însă nu au muncit niciodată în confecţii. Mulţi dintre ei ne cer să le punem refuz pe formularul de repartiţie chiar din prima zi de probă. Avem nevoie de oameni care să se priceapă la maşinile de cusut. Chiar şi cei cu experienţă nu stau mai mult de 2-3 luni şi pleacă. Este o dramă a confecţionerilor“, a declarat Virginia Vitui, directorul societăţii de confecţii Mondiala.
Conducerea fabricii de mobilă Sarmex s-a săturat deja de numărul mare de şomeri care ajung la firmă, dar renunţă în scurt timp. „Am renunţat să mai caut. Sunt dezamăgit. De anul trecut din luna august au venit în practică 20 de şomeri şi au rămas doar patru. Vin pentru că sunt trimişi de către cei de la Forţele de Muncă. Spun că nu se mai pricep la tâmplărie şi că nu se pot adapta la programul de lucru de opt ore“, a spus Marin Blidar, directorul societăţii Sarmex.

Conducerea AJOFM recunoaşte că din 20 de şomeri repartizaţi pe un loc de muncă în confecţii sau în atelierele de tâmplărie doar unul are şanse de angajare, însă este de părere că şi patronii ar trebui să le ofere salarii mai mari şi condiţii de lucru mai bune. „Noi trimitem la lucru numai oameni calificaţi. Oamenii cer salarii puţin mai mari, însă angajatorii nu sunt de acord, motiv pentru care şomerii nu mai acceptă postul“, a declarat directorul AJOFM, Gheorghe Tilibaşa. Potrivit legislaţiei, cei care refuză locul de muncă rămân fără indemnizaţia de şomaj. „De la începutul anului, 32 de şomeri au rămas fără indemnizaţie pentru că au refuzat locul de muncă“, a mai spus Gheorghe Tilibaşa. 
Toate şcolile de arte şi meserii din judeţul Satu Mare au fost închise. Ultimii absolvenţi au ieşit pe porţile şcolii anul trecut: 75 de tâmplari şi 105 confecţioneri textile. 


Rata şomajului este 7 %

Potrivit datelor statistice, rata şomajului în judeţul Satu Mare a fost la sfârşitul lunii februarie de 7%. Numărul total al şomerilor ajunge la aproape 11.000.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite