Solidaritate în Odoreu, după model spaniol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Fodor a preluat modelul spaniol de solidaritate şi în doar o zi a strâns 63 de voluntari pentru o campanie de ajutorare a sinistraţilor. Donaţiile localnicilor din Odoreu, colectate ieri, vor fi duse în localitatea din Moldova care a fost cea mai afectată de inundaţii.

A muncit 16 ani şi Spania şi a „împrumutat“ de acolo spiritul de solidaritate. Întors în comuna natală, sătmăreanul a reuşit aseară să mobilizeze o comună întreagă pentru a strânge ajutoare pentru sinistraţii din Moldova. Nicolae Fodor şi cei 63 de voluntari din comuna Odoreu au umblat ieri din casă în casă şi au reuşit să adune 19.000 lei, 500 de kilograme de faină, 100 de zahăr, peste 2.000 de kilograme de cereale, pe care vor să le ducă personal cu camionul sinistraţilor din Moldova.

„În această săptămână voi merge în Moldova pentru a căuta cea mai afectată localitate de inundaţii, unde voi face un studiu de piaţă. La întoarcere, din banii strânşi vom cumpăra alimente şi abia apoi ne vom întoarce la sinistraţi“, a spus Nicolae Fodor.

Solidaritate în Spania

El spune că ideea i-a venit după ce a văzut ce dezastru s-a abătut asupra românilor din Moldova. „Toată lumea plânge şi se minunează, dar nimeni nu preia iniţiativa. În Spania, când se întâmpla o nenorocire, a doua zi dimineaţa toţi puneau mână de la mână pentru a ajuta. Am fost plăcut impresionat de solidaritatea unor copii, care în timpul vacanţei de vară au adunat 35.000 de euro pentru o campanie UNICEF. Cred că şi în România se poate face acelaşi lucru“, a spus voluntarul.
Toţi banii şi produsele adunate au fost contabilizate pe liste, iar acţiunea de caritate a avut aprobarea Primăriei. „Nu vrem să ne oprim aici. Azi mergem pe la societăţile comerciale din Odoreu pentru a mai strânge bani, iar în viitor vom demara şi alte acţiuni de caritate. Nu se ţine cont de culoarea politică şi nici de religie“, a spus Nicolae Fodor, care coordonează cu succes o afacere cu conserve, pe care le aduce direct din Spania şi le distribuie în toată ţara.

Ţine legătura cu primarii din Moldova

Cei 63 de voluntari se vor constitui într-o asociaţie non-profit, condusă de un comitet format din cinci persoane. Conducerea a luat deja legătura cu mai mulţi primari din Moldova pentru a stânge informaţii privitoare la cea mai afectată localitate din zonă. „Cineva trebuie să preia iniţiativa şi probabil alte localităţi vor urma exemplul nostru. Primim informaţii din Moldova şi vom alege localitatea unde este cea mai mare nevoie de ajutoare. Personal le vom înmâna produsele“, a spus Cătălina Circiu, membru în comitetul de voluntari.

Ce au donat odorenii?
19.150 lei
500 kg faină
100 kg zahăr
78 kg orez
178 l ulei
2400 kg cereale

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite