Şoferii care îşi deblochează singuri roata scapă nepedepsiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că se începe urmărirea penală împotriva lor, în momentul în care se recuperează prejudiciul, acţiunea în instanţă se stinge. Angajaţii Serviciului pentru Siguranţa Traficului din Primărie au blocat în doar trei luni 1.500 de maşini parcate neregulamentar.

O parte dintre şoferii care îşi găsesc maşinile cu roţile blocate în parcare îşi fac singuri „dreptate“. Ei îşi demontează capacul de blocare de pe roată, abandonează dispozitivul şi pleacă mai departe. Ioan Bene, un şofer din Satu Mare, a provocat ieri după-amiază un scandal de proporţii, după ce şi-a găsit autoturismul blocat în parcare. „Nu am stat nici trei minute, deşi stiu că ai la dispoziţie cinci minute, timp în care poţi să-ţi achiziţionezi un tichet pentru zona A. Am intrat la un exchange pentru că nu aveam bani româneşti, tocmai mă întorsesem din străinătate. Nici nu am apucat să ies din incintă şi mi-am văzut maşina blocată. Este o bătaie de joc, maşinile sunt alese preferenţial“, a declarat nervos Ioan Bene.

A încercat să scape de amendă

După o ceartă aprinsă cu lucrătorii Serviciului pentru Siguranţa Traficului din cadrul Primăriei, sătmăreanul a încercat să-şi deblocheze singur maşina, însă nu a reuşit. „Trebuie să plec urgent în Oradea şi cei de la Serviciu nu vor să-mi deblocheze maşina numai în schimbul plăţii amenzii. Îi dau în judecată!“, a mai spus acesta. Bărbatul şi-a abandonat în cele din urmă maşina în faţa Casei de Modă. Amenda pe care trebuia să o plătească era de 150 lei.
Directorul Serviciului Public pentru Siguranţa Traficului, Adrian Neacşu, susţine că tot mai mulţi sătmăreni încearcă să-şi facă dreptate singuri. „Nu este un caz singular. Numai în acest an am avut 16 cazuri, chiar azi am trimis două înştiinţări la poliţie. Dacă îşi demontează capacul riscă un dosar penal. Această categorie de şoferi oricum nu scapă, într-un final ei tot ajung să plătească amenda“, a spus Adrian Neacşu.
„Se începe faza de urmărire penală, însă în momentul în care se recuperează prejudiciul, se sting toate acuzaţiile din partea Serviciului. Treaba mea nu este să-l trimit pe om la puşcărie. Mai mult, aşa e legea în ţara noastră, ni se aruncă tot felul de acuzaţii de genul: nu avem noi timp să ne ocupăm şi de mărunţişuri de genul acesta, iar în momentul în care persoana acuzată ajunge la procuror iar prejudiciul a fost recuperat se dă neînceperea urmăririi penale“, a declarat Adrian Neacşu.

Peste 1.500 de autoturisme blocate în 3 luni

De la începutul acestui an, volumul de muncă al serviciului s-a triplat, pe teren fiind în permanenţă patru echipe de lucru, faţă de una cum era în 2009. Astfel, în numai trei luni şi jumătate, peste 1.500 de autoturisme au fost blocate. Zilnic, aproape 30 şoferi sunt nevoiţi să scoată din buzunar câte 150 lei pentru deblocare. „Chiar nu vreau să comentez situaţia, în toate ţările civilizate se ştie că pentru o oră de parcare se plăteşte o taxă. Sătmăreanul de ce nu vrea să înţeleagă? Am avut cazuri în care am fost acţionaţi în judecată, iar majoritatea proceselor au fost câştigate de noi“, a declarat Adrian Neacşu.


Tarife

Sătmărenii care vor să parcheze în zona A, centrul municipiului sau zona pieţelor, plătesc un leu pentru o jumătate de oră de staţionare, respectiv 2 lei pentru o oră. Cei care parchează în zona B scot din buzunar 5 lei, tichet valabil pentru o zi întreagă. Tarifele au fost stabilite în urma unei decizii a Consiliului Local Satu Mare şi există posibilitatea, ca peste câteva luni, acestea să fie majorate.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite