Serviciu de ecarisaj, după un an de pauză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De săptămâna viitoare, sutele de câini comunitari din oraş vor fi luaţi în primire de hingheri. Frenki, câinele agresiv al unei sătmărence, este primul client al nou înfiinţatului adăpost de câini din localitate.

De circa un an, de când oraşul nu a mai avut firmă de ecarisaj, câinii vagabonzi s-au înmulţit îngrijorător. La începutul acestui an, a fost desfiinţat vechiul adăpost, pentru că nu era conform normelor europene. De luni însă, după ce Primăria Satu Mare va semna contractul de ecarisaj cu Mixt Service, firma care a înfiinţat primul adăpost pentru câini comunitari din judeţ, conform tuturor normelor în vigoare, sutele de câini vagabonzi ce au pus stăpânire pe oraş vor fi luaţi în primire.

Frenki, câine rău

„În anul 2008, în doar două luni am adunat aproape 600 de câini. Însă nu am putut funcţiona corespunzător din cauza regulilor stricte din domeniu. Între timp s-au înmulţit cu sutele. Acum însă, la Dara, noul adăpost este pregătit să preia câinii. Vom începe de săptămâna viitoare, imediat cum semnăm contractual, cu Primăria“, afirmă Balog Jozsef, patronul firmei Mixt Service.  Adăpostul are 300 de metri pătraţi, 18 cuşti în care pot fi cazaţi câte 5 câini, 10 angajaţi, medici veterinar şi dispecerat pentru intervenţii. Frenki este primul client al nou înfiinţatului adăpost din localitatea Dara. Pentru Frenki, hingherii au venit însă la solicitare, după insistenţele repetate ale unei sătmărence disperate.

„Mă doare sufletul să îl dau pe Frenki, dar a devenit  agresiv şi mă tem pentru neopoţelul meu, Cristof“, spune Ileana Olaf. Ieri în jurul orei 15.00, hingherii au venit să îl ia pe Frenki. „Nu ştiu ce se va întâmpla cu el, mi-e milă, era un câine aşa de drăgălaş când era mic, sper totuşi ca la adăpost să se găsească o gazdă pentru el“, mai spune Ileana Olaf.

Ecarisajul costă

Pentru câinii adunaţi de pe străzi, firma de ecarisaj lucrează în contul unui contract  în valoare de 200.000 de lei. În privinţa serviciilor către public, taxele sunt de 93 de lei pentru a adopta mascul, 129 de lei pentru adopţia femelei şi 42 de lei pentru revendicări de patrupede.

De asemenea, legea obligă firma să cazeze câinii sănătoşi cel puţin 14 zile, timp în care pot fi adoptaţi, costul cazării fiind de 10 lei pe zi. „Avem cele mai mici preţuri, având în vedere că suntem obligaţi prin lege să facem vaccinare, deparazitare internă şi exterioară, sterilizare, dar şi microcipare, iar hrana este doar pedigree“, afirmă Balog Jozsef.

În cazul în care câinii microcipaţi vor fi găsiţi din nou pe stradă, proprietarii care figurează în evidenţe pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite