Scapă de stres bătând în tobe!
0
Percuţionistul Csaba Cserey a iniţiat cursuri de terapie cu ajutorul unor instrumente de percuţie destinate persoanelor care vor să scape de stres. Sătmăreanul a adus aceste cursuri tocmai din Turcia de la maestrul percuţionist Okay Temiz, care le recomandă inclusiv oamenilor de afaceri.
Un grup de sătmăreni a început în această săptămână cursurile de „drum sound therapy“, pentru a scăpa de stresul pe care îl acumulează în timpul unei săptămâni. Iniţiatorul acestui program de terapie este percuţionistul sătmărean Csaba Cserey, care intenţionează să atragă cât mai multe persoane, în special adulţi, la astfel de cursuri. La prima oră de terapie au participat 10 persoane.
Ritmul tobelor corespund cu bătăile inimii
Bătăile inimii se accelerează şi în final se sincronizează cu ritmul muzicii. „Îţi produce o stare plăcută de relaxare prin care scapi de tensiunile acumulate. Ritmul şi vibraţia acestor tobe speciale corespund bătăilor inimii omului, ceea ce duce la armonizarea energiei interioare. Este o chemare genetică a omului spre sunetul de tobă”, a declarat Cristina Retegan, una dintre participantele la cursurile de terapie. Percuţionistul sătmărean mai spune că ideea acestui program de terapie este şi aceea de a-i aduna pe oameni într-un loc pentru a cânta împreună, nu doar individual. „În fiecare zi de miercuri vreau să dedic o oră celor care vor să se îndepărteze de probleme cu care se confruntă prin muzică, sau chiar să renunţe la unele vicii. Ştiu că pare puţin ireal, însă efectele benefice ale muzicii asupra psihicului uman sunt multe”, spune Caba Cserey.
Vor cânta la instrumente exotice
Nu doar tobele sunt instrumentele de bază la aceste cursuri ci şi alte instrumente exotice precum drâmba, pianul african, tobe şamanice şi altele. „După ce voi parcurge timpul dedicat terapiei, de bătut la tobe, vom dedica câteva minute relaxării, timp în care eu le voi cânta celor prezenţi la Klangaugecaissa Hang Drums, un instrument asiatic foarte vechi, redescoperit de câţiva ani, fabricat manual din metal şi care stabileşte o legătură sentimentală cu publicul”, susţine percuţionistul sătmărean.
Iniţiat de maestrul turc Okay Temiz
Csaba Cserey a adus aceste cursuri de terapie tocmai din Turcia, de la maestrul percuţionist Okay Temiz, care le recomandă inclusiv oamenilor de afaceri. „Acultându-l pe Okay Temiz am ajuns la concluzia că ideea iniţierii acestor cursuri şi la noi ar fi foarte bună. Percuţia este cel mai vechi instrument din lume şi cel mai apropiat de om”, spune percuţionistul sătmărean.
Sătmărenii care vor să se înscrie la cursurile de terapie o pot face la numărul de telefon 0746-565.394. Cursurile se desfăşoară de la ora 20.00.