Satul Borleşti, sub teroarea hoţilor de cabluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciun localnic din zonă nu are curajul să vorbească deschis despre hoţii de cabluri de la radiofar. Motivul: se tem pentru vieţiile lor. Cu toate că patru dintre cei cinci bărbaţi din Borleşti, acuzaţi că ar fi furat circa 400 de metri de cablu, sunt arestaţi, localnicii nu vorbesc decât pe la colţuri de ei. „Nu vrem să ne dea foc caselor“, susţin ei.

Locuitorii din satul Borleşti, judeţul Satu Mare, se tem în continuare de hoţii de cabluri de la radiorafarul îndepărtat al Aroportului Internaţional Satu Mare, cu toate că patru din cei cinci inculpaţi sunt arestaţi preventiv pentru 29 de zile, fiind închişi la Oradea.

„Adevărul de Seară“ s-a deplasat în satul presupuşilor hoţi şi a stat de vorbă cu mai mulţi localnici, dar şi cu rudele celor arestaţi. Niciun localnic n-are curajul să povestească deschis, public, despre făptuitori ori despre rudele acestora. Cei acuzaţi sunt catalogaţi ca „oameni periculoşi“, care sunt sunt stare „să-ţi dea foc la casă“ dacă se vorbeşte despre ei. La rândul său, primarul susţine că hoţii sunt persoane cărora nu le-a plăcut niciodată să muncească, dar nu ştie ca aceştia să fi făcut vreo infracţiune. „Până acum n-am avut niciodată probleme cu ei în comună, însă nu pot băga mână în foc şi spune că prin alte locuri n-au comis fărădelegi. Sunt persoane cărora nu le place munca“, a spus Vasile Lang, primarul comunei Pomi.

Vecinii sunt speriaţi

În tot satul Borleşti, niciun om nu-şi permite să sufle o vorbă despre cele întâmplate. Sub protecţia anonimatului, câţiva dintre ei au acceptat, totuşi, să vorbească, declarând că arestaţii sunt persoane violente. „Eu am avut probleme cu unul dintre hoţi. A năvălit asupra mamei mele, furându-i 2.000 de lei. De atunci mă feresc de el şi mă tem să ies seara din casă. Sunt în stare să-ţi dea foc la casă! Sunt extrem de periculoşi!“, a declarat, sub protecţia anonimatului, unul dintre vecinii celor arestaţi.

Cu toate acestea, şeful Postului de Poliţie din Pomi spune că familiile celor acuzaţi sunt liniştite. „Sunt oameni cumsecade, n-am avut probleme cu ei“, a spus Ioan Sorean, şeful de post din Pomi.

Violenţe verbale

Chiar şi reporterul „Adevărul de Seară“  a simţit pe propria piele presiunea din satul respectiv. Mama unuia dintre inculpaţi, Mărioara Şimon, a devenit foarte violentă în momentul în care reporterul i-a bătut la poartă. „De ce mă terorizaţi, nu ajunge ce s-a întâmplat? Plecaţi din faţa mea, nu aveţi ce căuta aici!“, a spus Mărioara Şimon, mama lui Dan Mircea, inculpat în cazul furtului de cabluri.

Sora altor doi inculpaţi, Ana Şarga, susţine că fraţii ei sunt doar complici şi că tot ce s-a întâmplat a fost doar un ghinion. „Fraţii mei, Robert şi Alexandru Şarga, de 23 şi 24 de ani, n-au primit în viaţa lor nici măcar o amendă. Trăiesc în Anglia, cu acte în regulă. De trei săptămâni s-au întors în ţară, iar în seara furtului au fost sunaţi de Laurenţiu Pop, cel pe care Poliţia l-a dat în urmărire generală, să-l ajute să transporte nişte cabluri. Atunci s-au dus la radiofar, au sărit gardul şi şi-au umplut camioneta cu cabluri. Din păcate, nu ştiau ce reprezintă şi nu s-au gândit niciodată că vor pune în pericol siguranţa aeriană“, a spus sora celor doi inculpaţi.

Singuranţa aeriană, pusă în pericol

În noaptea de 11 spre 12 iulie, cinci sătmăreni şi un băimărean au intrat în incinta radiofarului pentru dirijarea traficului aerian din Borleşti, judeţul Satu Mare, de unde au furat aproximativ 400 metri de cabluri de alimentare de la reţeaua de energie electrică şi diferite componente ale echipamentului care dirijează de la sol avioanele care aterizează şi decolează de pe Aeroportul Internaţional Satu Mare, provocând un prejudiciu de 41.000 lei. Cinci bărbaţi au fost arestaţi săptămâna trecută, iar unul este dat în urmărire generală. Cei şase riscă între 10 şi 20 de ani de puşcărie pentru punerea în pericol a siguranţei aeriene.

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite