Satu Mare. EXCLUSIV. A supravieţuit după ce s-a electrocutat la 20.000 de volţi (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul lui Ferencz Lakatos (10 ani) a fost catalogat de către medici şi de către angajaţii Electrica drept incredibil. Internat în spital pentru tratament, băiatul a povestit pentru „Adevărul de Seară“ cum s-a întâmplat „minunea“. Copiii se jucau de-a furatul curentului, luând modelul părinţilor.

GALERIE FOTO AICI

Ferencz Lakatos (10 ani) din cartierul de rromi din Vetiş, din Satu Mare, s-a electrocutat, sâmbătă, în timp ce se juca cu prietenii, la un fir de curent prin care treceau 20.000 de volţi. Medicii, reprezentanţii Electrica şi familia copilului electrocutat sâmbătă cred că este o minune faptul că Ferencz în vârstă de 10 ani a supravieţuit. Tot satul a rămas fără curent în momentul în care corpul copilului a scurtcircuitat reţeaua. După câteva zile de spitalizare acesta şi-a revenit, şi povesteşe cum şi-a ars ambele braţe şi picioarele. „Doi băieţi de 12 şi 13 ani, au aruncat un fir de cupru care avea în capăt o greutate peste firul de curent de la stâlpul din capătul străzii şi mi-au spus să pun mâna pe fir. Eu nu am crezut că o să mă curentez. Nu ştiam că are curent sârma aceea. Când am pus mâna, tot corpul mi-a tremurat, am fost aruncat la pământ şi am leşinat“, mărturiseşte copilul. În acel moment, colegii de joacă i-au chemat părinţii. „L-am găsit cu spume la gură şi faţa contorsionată. Am crezut că a murit, ne-am speriat foarte tare şi am chemat Ambulanţa. La degetele de la mâni şi picioare i-a ars carnea în mai multe locuri aproape până la os. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că nu mi-a murit copilul. Cei care l-au făcut  să pună mână pe fir vor avea de dat nişte explicaţii pentru ce au făcut cu copilul meu“, spune Renata Lakatos, mama copilului. Băiatul este şi acum internat la Secţia Chirurgie Infantilă a Spitalului Judeţean Satu Mare, fiind tratat de arsurile suferite.

Supravieţuire într-un caz dintr-un milion

Reprezentanţii Electrica Satu Mare susţin că un asemenea caz este moarte sigură.  „Firul de tensiune medie este de 20.000 de volţi. Din cauză că a fost desculţ s-a creat diferenţa de tensiune, fază-nul, şi descărcarea electrică a trecut prin tot corpul copilului, intrând prin mână şi ieşind prin picioare, în pământ. El s-a expus la 20.000 de volţi, însă nu a trecut prin el toată intensitatea liniei, pentru că ar fi ars ca o torţă. Şansa lui a fost expunerea timp de o fracţiune de secundă la curent, firul de cuprul pe care l-au aruncat copiii fiind rupt de scurtcircuitul creat în momentul în care copilul a pus mâna pe el“, spune Valer Darida, reprezentant Electrica Satu Mare. „Curentul se pare că a trecut prin extremităţile corpului sau prin haine nu prin organe, altfel le-ar fi distrus. Oricum este un miracol că trăieşte“, spune Romeo Chimiveş, electrician.

Joaca de-a furat curentul
Localnicii spun că cei mici s-au jucat de-a furat curentul, văzând adulţii din zonă cum fac acest lucru, însă pe liniile de joasă tensiune, nu cum au făcut cei mici, pe linia de medie tensiune, de 20.000 de volţi. „Ţiganii de aici fură curent în prostie. Tot aşa se face, se aruncă o sârmă peste firele de curent dintre stâlpi şi aşa au curent majoritatea de aici. Copiii au văzut cum fac cei mari treaba asta şi s-au gândit să încerce şi ei, din joacă. Recent o vacă a murit după ce a căzut peste ea un astfel de cablu pus de oameni“, spune Varga Gustav, un localnic din Vetiş.
Şi cadrele medicale sunt uimite de modul în care a supravieţuit copilul. „Nu am mai întâlnit asemenea caz de supravieţuire. Am avut cazuri în care copii s-au electrocutat la cabluri de tensiune mică şi au murit. E incredibil cum acest copil a supravieţuit“, a declarat Constantin Demian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean.

image
Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite