Satu Mare - Interzis Handicapaților

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Geta Mezezon vrea un oraș accesibil pentru toți handicapații fizic
Geta Mezezon vrea un oraș accesibil pentru toți handicapații fizic

Mai mult de trei sferturi din străzile din Satu Mare sunt inaccesibile persoanelor ţintuite în scaune cu rotile. Reporterul ADS a însoţit un paraplegic într-un mic periplu prin oraş, pentru a vedea prin ce experienţe trec toţi cei care nu îşi pot folosi membrele inferioare. 

Geta Mezezon, o femeie imobilizată în scaun cu rotile, în vârstă de 45 de ani, este voluntar activ în cadrul mai multor asociaţii care se opcupă de persoanele cu handicap. Pornim în căutarea unor dovezi de civilizaţie în oraş chiar din faţa casei sale, de pe strada Cărămidarilor. „Satu Mare este și orașul meu, al nostru, al persoanelor cu handicap fizic, însă nu știu dacă pot să mă plimb în siguranţă și fără a apela la ajutorul trecătorilor pe 20% din străzile lui. E umilitor”, ne pune în gardă femeia.
Drum cu peripeţii
Găurile din trotuare o împing să circule printre mașini. „Am încercat să mă mișc cât de mult, pentru a-i obinui pe șoferi cu mine în trafic, dar îmi asum riscuri. Dacă dau de mașini parcate pe marginea drumului, încurc circulaţia“, împărtăşeşte Geta, din experienţa ei, cu ochii în oglinda retrovizoare a tricicletei motorizate.
De la Casa de modă a urcat pe trotuar, pe Corso, doar cu ajutor. În Parcul Libertăţii, s-a oprit cu spatele spre Hotelul „Dacia“, să admire fântâna arteziană. Doar de la distanţă, de pe aleea care înconjoară parcul, întrucât nu poate coborî o treaptă, a cărei existenţă cei mai mulţi trecători nici nu o bagă în seamă, fiindcă are zece centimetri înălţime, poate 15. Geta, însă, nu poate trece de ea.
Citiți opinia autorităților în săptămânalul ADS de la chioșcuri


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite