Satu Mare – Capitală catolică pentru o zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de credincioși catolici din România și Ungaria sunt așteptați să participle mâine, în fața Catedralei Romano-Catolice din Piața Libertății, la ceremonia de beatificare a lui János Scheffler, fost episcop de Satu Mare şi administrator apostolic de Oradea. La ceremonie și-au anunțat participarea și reprezentanți ai Vaticanului.

Evenimentul este apreciat de statul papal ca unul de maximă importanță pentru comunitatea catolică. Ceremonia beatificării de mâine va fi săvârşită de delegatul personal al Sfântului Părinte, cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, iar sfânta liturghie va fi pontificată de cardinalul Péter Erdő, arhiepiscop-primat de Esztergom-Budapesta, a declarat Józsa János, referent mass-media în cadrul Episcopiei Romano-Catolice Satu Mare.

Papa Benedict al XVI-lea a semnat documentul care recunoaște martiriul episcopului și a permis beatificarea acestuia la 1 iulie 2010, după circa două decenii de documentare a vieţii și martiriului înaltului prelat. Beatificarea, în urma căreia episcopul va primi titlul canonic de „Fericit”, este ultimul pas înainte de canonizare, trecerea în rândul sfinților.

Argumentul principal în decizia beatificării episcopului Scheffler János a fost faptul că acesta a refuzat să renege Evanghelia în schimbul unui fotoliu de episcop supus regimului politic. János Scheffler a murit în 6 decembrie 1952, în penitenciarul din Jilava. Rămăşitele sale pământeşti au fost aduse în cripta de la subsolul Catedralei din Satu Mare în anul 1965. 

În zona centrală vor fi amplasate zece puncte de distribuire a apei potabile şi toalete ecologice, iar altarul va fi încadrat de două ecrane LED pentru a le permite credincioșilor aflați la depărtare de altar să urmărească ceremonia în condiții ideale.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite