Satu Mare, sub asediul gunoaielor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma de salubritate nu a mai ridicat de săptămâna trecută deşeurile menajere pentru că groapa de gunoi a oraşului a fost închisă. Autorităţile promit că de miercuri va deveni parţial operaţională noua groapă ecologică, aflată în curs de amenajare în comuna Doba.

Containerele de pe raza muncipiului Satu Mare nu mai fac faţă tonelor de deşeuri menajere aruncate de localnici. Gunoaiele nu au mai fost ridicate de firma de salubrizare de vineri dimineaţa, odată cu închiderea gropii de gunoi a oraşului.
În fiecare cartier, deşeurile menajere sunt împrăştiate lângă locul de depozitare, iar oamenii sunt îngroziţi de consecinţe. „Aici este un adevărat focar de infecţie. Se adună şobolanii, mirosul este irespirabil“, spune Cătălin Man, un sătmărean care locuieşte în cartierul Micro 14.
La mai puţin de 10 metri de Piaţa Someş, gunoaiele acoperă o mare parte din parcare. Administratorul pieţei i-a convins pe angajaţi să strângă deşeurile menajere. „De vineri nu au mai fost ridicate. S-a adunat un munte de gunoi. Din cauza mirosului, dar şi pentru că există riscul apariţiei unui focar de infecţie am decis să strângem noi gunoiul şi să-l depozităm într-o zonă închisă, unde nu bate vântul. Am dat cu clor pentru miros şi soluţie anti-şobolani. Este singura soluţie“, susţine Gabriel Mihali, administratorul Pieţei Someş.

Groapa de gunoi, închisă de vineri
Potrivit normelor impuse de Uniunea Europeană, gropile de gunoi neconforme de pe raza oraşelor trebuiau închise până în data de 16 iulie. Aşa s-a întâmplat şi la Satu Mare, unde însă noua groapă de gunoi ecologică, aflată în construcţie la Doba, nu a fost finalizată. „Avem o groapă provizorie, aprobată de Ministerul Mediului, unde vom depozita gunoiul până la finalizarea platformei. Asta înseamnă că de miercuri toate gunoaiele de pe raza municipiului vor fi transportate la Doba“, a spus Mircea Govor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.
Directorul fimei de salubrizare, Vasile Puşcaş, spune că toate deşeurile vor fi ridicate azi şi transportate la vechea groapă de gunoi. „Continuăm procedura de închidere a gropii de gunoi, iar deşeurile de pe raza municipiului le vom transporta acolo pentru a aduce suprafaţa la acelaşi nivel. Vom munci până dimineaţă dacă este necesar, pentru că, în momentul de faţă, Satu Mare este plin de gunoaie“, a spus Vasile Puşcaş, directorul Florisal SA. Edilii locali vor să acopere cu pământ fosta groapă de gunoi, pe care intenţionează să amenajeze un parc.

Citat: De vineri nu au mai fost ridicate. S-a adunat un munte de gunoi. Gabriel Mihali, administrator Piaţa Someş

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite