Satu Mare, punct de atracţie pentru cerşetori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul persoanelor care cerşesc în municipiu a crescut cu 20 % faţă de anul trecut. De la începutul anului, 10 persoane din alte localităţi au fost identificate cerşind în oraş. 90% dintre cei care apelează la mila publică sunt minori.

Statisticile Poliţiei Comunitare arată că numărul cerşetorilor a crescut cu 20 la sută într+un singur an. Dacă în martie anul trecut erau în evidenţele poliţiştilor aproape 250 de persoane care se întreţin din mila sătmărenilor, cifra depăşeşte acum 300, iar fenomenul este în creştere, susţin reprezentanţii Poliţiei Comunitare. Numai de la începutul anului, 10 persoane din alte localităţi din judeţ au fost depistate la cerşit pe străzile sau în intersecţiile oraşului. 

90% dintre cerşetori sunt minori
Poliţiştii comunitari spun că acest fenomen este dificil de stopat pentru că în marea lor majoritate cerşetorii sunt minori. „90% dintre cerşetori sunt minori. Ei sunt trimişi pe străzi şi în intersecţii de capii reţelelor existente la Satu Mare, care profită de faptul că minorii nu pot fi traşi la răspundere. În cazul adulţilor, dacă sunt prinşi cerşind, ei riscă amenzi între 100 şi 500 de lei“, a declarat Florian Găzdac, directorul Poliţiei Comunitare Satu Mare. Oamenii legii mai spun că cerşetorii câştigă până la 50 de lei pe zi.
În atenţia poliţiştilor au intrat şi tinerii care spală parbrize în intersecţiile oraşului. „Lor nu le putem da amenzi pentru cerşetorie, însă poliţiştii le confiscă banii şi ustensilele cu care lucrează. De la începutul anului, agenţii comunitari au confiscat 99 de lei de la aceste persoane“, a declarat Ioan Precup, directorul adjunct al Poliţiei Comunitare.
Fraţii Eszlary Istvan şi Zsolt, de 14, respectiv 17 ani, sunt clienţi frecvenţi ai poliţiştilor comunitari. „În fiecare zi ne confiscă sticlele cu detergent şi banii pe care îi câştigăm. Mai mult de 20 de lei pe zi nu adunăm. Noi nu cerşim, ci muncim ca să avem bani să ne cumpărăm hrană, pentru că nimeni nu ne primeşte la lucru“, a declarat Zsolt.

681 contravenţii pe 2010
De la începutul anului au fost aplicate 681 de sanţiuni contravenţionale în valoare de peste 139.000 de lei şi au fost întocmite 11 dosare penale pentru cerşetorie. „Este un fenomen pe care nu îl putem opri. Luptăm cu ce avem la îndemână. Avem echipe de poliţişti care supraveghează zonele frecventate de aceste persoane, însă e greu. Anul trecut am reuşit să anihilăm o reţea formată din şapte persoane care acţiona în zona fostului cinema Popular“, a mai spus Florian Găzdac. 
 


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite