Satu Mare, al doilea judeţ pe ţară cu cele mai multe locuri vacante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se caută 200 de căpşunari pentru Spania şi alţi 200 de muncitori necalificaţi în agricultură, pentru Danemarca, contractul de muncă fiind pe perioadă determincată. Pentru această săptămână, AJOFM Satu Mare oferă 339 de locuri de muncă în judeţ, majoritatea dintre ele fiind în domeniul textilelor.

După Cluj Napoca, Satu Mare este al doilea judeţ din România care are cel mai mare număr de locuri de muncă vacante -339. Potrivit datelor furnizate de AJOFM, cele mai multe sunt în domeniul textilelor. Oferte multe şi bine plătite au fost scoase şi pentru străinătate. Se caută 200 de căpşunari pentru Spania şi alţi 200 de lucrători în agricultură pentru Danemarca.

Cu toate acestea, sătmărenii doar se interesează. Foarte puţini sunt cei care îşi depun cv-urile în vederea angajării. Conform celor declarate de Ioana Stan, inspector asistent al Agenţiei pentru Ocuparea Fortei de Muncă Satu Mare, respectiv consilier Eures, doar 5 sătmăreni şi-au depus până în momentul de faţă cv-ul pentru cele 200 de locuri pentru căpşunari.
„Am primit multe telefoane, oamenii se interesează intâi şi foarte puţini sunt cei care ajung să treacă pe la noi. Pentru Spania se caută 200 de oameni, programul de lucru este de şase ore pe zi, şase zile pe săptămână. În ceea ce priveşte plata, ea constă în 37 de euro brut/ zi“, a declarat Ioana Stan.
Aceasta este de părere că sătmărenii nu au curajul să se mai avânte în străinătate, la baza stând experienţele proaste ale altor români. „Se ştie cum se lucreză acum în străinătate şi nu sunt prea entuziasmaţi“, a mai declarat aceasta.

200 locuri disponibile şi în Danemarca

Angajatorii danezi caută români pentru munca în agricultură. Aici salariul este mult mai stimulent. „Sunt plătiţi cu 10-15 euro pe oră, lucrează în medie tot şase într-o zi. De data această, muncitorii trebuie să cunoască la nivel mediu, limba engleză. Cv-urile se depun online, iar angajatorii danezi le selectează“, a declarat Ioana Stan.

Criză de muncitori în domeniul textilelor

Cele mai multe locuri de muncă vacante se regăsesc în domeniul textilelor. Din cele 339 de job-uri vacante la nivel de judeţ, peste 70% sunt în domeniul textilelor. „Noi avem nevoie de muncitori necalificaţi în industria textilelor. Confecţionăm pantofi pentru export, iar acum avem o comandă mare de onorat. Muncitorii sunt angajaţi pe o perioadă nelimitată, iar salariul este în funcţie de realizări“, a declarat Raveica Mailat, inspector personal la fabrica de încălţăminte Elgamar din Negreşti Oaş.
Din cele 339 de locuri de muncă vacante, doar 11 sunt pentru persoanele cu studii superioare.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite