Satu Mare: Selectat la bursă, refuzat la angajare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost deţinut a fost trimis la plimbare chiar de firmele care i-au promis un loc de muncă după ispăşirea pedepsei. După ce a petrecut mai mult de un an de zile după gratii, tânărul vrea o nouă şansă la o viaţă normală.

Csaszar Attila, un sătmărean de 30 de ani, a ieşit din penitenciar în data de 2 iulie. A fost condamnat la 13 luni de închisoare pentru furt. În închisoare tânărul a învăţat meseria de zidar şi chiar a lucrat în timpul detenţiei la o fabrică de mobilă. Cu câteva zile înainte să fie eliberat, în 25 iunie, el a participat la Bursa locurilor de muncă pentru deţinuţi. „Au fost cinci firme care mi-au promis un loc de muncă. După ce am fost eliberat, am căutat aceste firme, dar m-au pus pe drumuri degeaba. Au spus că nu mai au locuri. Nu înţeleg atunci de ce au mai promis“, spune sătmăreanul.
„Nu putem nega faptul că există anumite prejudecăţi ale angajatorilor faţă de foştii deţinuţi, chiar dacă patronii nu o recunosc. Acest tânăr a fost la mine pentru a reclama situaţia. Noi nu putem obliga firmele să angajeze pe cineva anume, însă toată lumea ar trebui să aibă şanse egale la un loc de muncă“ spune Gheorghe Tilibaşa, director coordonator la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare. El susţine că se va ocupa personal de cazul lui Csaszar Attila. „Am contactat mai mulţi patroni, iar în zilele următoare este posibil să avem mai multe interviuri pentru acest tânăr“, mai spune Gheorghe Tilibaşa.
Reabilitare asistată până la poarta penitenciarului
Responsabilii cu programele de reabilitare din cadrul Penitenciarului Satu Mare susţin că deţinuţii nu sunt consiliaţi după eliberare pentru reintegrarea în societate. „În cadrul penitenciarului noi oferim atât posibilitatea ca deţinuţii să se şcolarizeze, cât şi o calificare într-o meserie, aşa cum a fost cazul lui Csaszar Attila, care a urmat un curs de zidar. Avem şi consiliere terapeutică şi alte programe care vizează reabilitarea. Din păcate însă, eforturile noastre se opresc la poarta penitenciarului, pentru că aceste persoane nu beneficiază ulterior de consiliere şi asistenţă în reinserţia socială“, spune Paul Mărginean, şeful Serviciului Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din cadrul Penitenciarului Satu Mare.
„Ordonanţa 137 din 2000 sancţionează toate cazurile de discriminare, contravenţiile fiind de circa 2.000  de lei. Însă aceste situaţii sunt destul de delicate şi greu de dovedit în instanţă, nu am avut astfel de cazuri până acum. Ceea ce angajatorii sunt obligaţi să facă este să anunţe dacă se cere sau nu cazierul la angajare, nu după un interviu să refuze o persoană pentru că are cazier“, spune Olimpia Neagu, preşedintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADO) Satu Mare.
O şansă pentru Csaszar Attila
Contactat de reporterii Adevărul de Seară, patronul uneia dintre firmele care a participat la Bursa locurilor de muncă pentru deţinuţi a decis să îi ofere tânărului o şansă. „Am două locuri de muncă disponibile, posturile fiind chiar de zidar. Dacă tânărul este calificat în domeniu, va trebui să vedem exact ce putem face pentru el. Îl aştept în cursul săptămânii cu diploma de calificare“, spune Viorel Ardelean, patronul unei firme de construcţii.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite