Satu Mare: Vicepreședintele CJ Adrian Ștef - contracte cu dedicație pentru grupul de firme Folda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii trei ani, Consiliul Județean (CJ) Satu Mare a sporit cifra de afaceri a grupului de firme Folda Security, controlat de Adrian Ștef, vicepreședintele CJ, și de asociatul Marian Gheorghe Rîșnoveanu cu un contract pe an, în valoare de aproximativ 400.000 de lei. Vicepreşedintele Adrian Ştef susţine că nu a  mișcat un deget pentru a acorda contractele către firmă, însă cel puțin două dintre cele trei contracte

În 2009, 2010 și 2011, paza și securitatea complexului turistic de la Luna Șes, a Palatului Administrativ, Centrului Militar Județean (CMJ) Satu Mare și Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Satu Mare, incluse în același pachet, au costat bugetul județului aproximativ 1,5 milioane de lei. Banii au ajuns în conturile Folda Security România SRL, firmă din care Ștef a ieșit, cesionându-i părțile sociale asociatului său, Marian Gheorghe Rîșnoveanu, în ianuarie 2009, cu trei luni înainte de atribuirea primului contract. Ștef este vicepreședinte al CJ din 2008.

Pregătirile

Grupul de firme Folda cuprinde Folda Security Romania, Folda Security Alarm România, Folda Security România Training Center, toate cu sediul pe strada Grigore Ureche nr. 71 din Satu Mare, domiciliul lui Marian Gheorghe Rîșnoveanu, precum și  societatea Folda Security Group, cu sediu pe strada Rândunelelor nr. 44/A. Conform datelor de la Registrul Comerțului, Ștef a cesionat părțile sociale pe care le deținea la Folda Security România în 23 ianuarie 2009, la scurt timp după ce a preluat funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean. Actele constitutive ale societății au fost modificate printr-un act adițional publicat în februarie 2009 în Monitorul Oficial. Ștef i-a cesionat cele 562 de părți sociale, reprezentând jumătatea de firmă pe care o deținea, cu o valoare totală de 5.620 de lei, asociatului său. După trei zile, în 26 ianuarie 2009, vicepreședintele CJ a devenit acționar majoritar într-o altă firmă în care cei doi erau asociați, Folda Security Group. În urma unei modificări statutare similare celei de la Folda Security România, Ștef a ajuns să dețină 80% din societate, iar Rișnoveanu - 20%.



Click aici pentru GALERIE FOTO

Potrivit declarației de interese postată pe site-ul Consiliului Județean Satu Mare, Ștef figurează în 2011 ca  asociat la Folda Security Alarm, Folda Security Group și la Steff&Co, o societate cu sediul la domiciliul său de pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu. Firma Steff&Co este deținută în comun cu același Rîșnoveanu. Ieșirea lui Ștef din Folda Security România i-a permis acestuia să direcționeze primul contract din CJ către societate fără să intre în mod direct în conflict de interese. Primul contract pentru Folda a venit la patru luni după ieșirea lui Ștef din firmă.

image
image
image

Contractele – Deja Vu

În 21 mai 2009, Consiliul Județean, cu Ștef vicepreședinte, a atribuit la pachet contractul serviciilor de pază la obiectivele Luna Şes, CMJ Satu Mare, ISU Someş și Palatul Administrativ către societatea Folda Security România, la o valoare de 11 lei pe oră/post pentru fiecare dintre cele patru obiective. În 30 aprilie 2010 și în 28 aprilie 2011, aceeași societate a „prins“ contractele pentru paza și securitatea celor patru obiective la prețul de 12,2 lei pe oră. Valoarea anuală a fiecărui contract în parte s-a situat în jurul valorii de 100.000 de euro, adică 385.000  de lei în 2009, aproximativ 420.000 de lei în 2010 și 2011.
În 2005, cînd ministerul IMM-urilor era condus de ministrul liberal sătmărean Ovidiu Silaghi, cumnatul lui Adrian Ștef, Folda Security România a prins un contract de un milioan de lei pe an cu CJ Cluj pentru paza parcurilor industriale Tetarom I, II şi III. Contractul a fost câştigat de aceeași Folda Security România prin „selecţie de oferte”, metoda folosită și la contractele din ultimii trei ani cu Consiliul Județean.

Cum se atribuie contractele

Potrivit O.U.G. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, pentru contractele cu o valoare estimată mai mică sau egală cu 125.000 euro fără TVA nu se aplică prevederile OUG 34/2006, care obligă autoritatea contractantă să demareze proceduri de atribuire. Prin atribuirea anuală (și nu pentru mai mulți ani) a contractelor de securitate, și totodată prin gruparea în pachetul care cuprinde patru obiective (nu cinci sau șase), conducerea CJ a creat un contract perfect. Acesta nu a depășit în niciunul dintre cei trei ani valoarea de 125.000 de euro, dar s-a apropiat de ea constant. Depășirea ar fi atras după sine obligativitatea demarării procedurii organizării unei licitații publice sau a altor forme de atribuire a contractului.

Ștef: „N-am nicio legătură cu aceste contracte”

Surse din Consiliul Județean afirmă că președintele Csehi Arpad a evitat să se implice în schema Ștef - Rîșnoveanu. Potrivit surselor, procedurile juridice și solicitările de ofertă pentru fiecare dintre cele trei contracte s-au executat rapid, în decurs de două zile, fiind demarate când Ștef se afla delegat la conducerea CJ iar Csehi era plecat în delegație.



image
image
image

VEZI AICI DECLARAȚIA DE INTERESE A LUI ADRIAN ȘTEF

Într-un răspuns la o solicitare scrisă de informații publice depusă de reporterul „ADS Satu Mare“, conducerea CJ susține că modul în care au fost acordate cele trei contracte este perfect legal: „(…) Deşi legea nu ne-a impus achiziţionarea acestui serviciu prin niciuna din procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică, totuşi atribuirea contractelor mai sus menţionate s-a făcut (…) prin procedura «Solicitare de ofertă», în urma căreia s-au solicitat 3 oferte, de la societăţi autorizate luate de pe site-ul MAI. S-a încheiat contractul cu societatea cu cea mai mică ofertă financiară”, se arată în răspunsul conducerii CJ. Reporterul „ADS Satu Mare” a solicitat în scris și denumirile celorlalte societăți ofertate pentru contractele acordate societății Folda Security România. Răspunsul CJ nu a conținut aceste informații.

„N-am niciun amestec“

Întrebat dacă se afla în țară la momentul semnării contractelor cu Folda sau dacă Ștef era delegat la conducerea instituției, președintele CJ Csehi Arpad a promis că se va interesa și va oferi un răspuns „cât de curând posibil“. Acesta n-a mai venit niciodată. Csehi a promis că va îndrepta și omisiunile din răspunsul remis redacției „ADS“ și că va divulga numele celorlalte societăți ofertate pentru contractele atribuite Folda. Nici aceste răspunsuri nu au mai ajuns la redacția ADS.

Adrian Ștef neagă că și-ar fi sprijinit cu contracte partenerul de afaceri. „Eu am fost doar partener în firmă, am ieşit pentru că nu mai aveam cum să mă ocup. L-am lăsat pe Rîșnoveanu, el era oricum ocupat cu firmele“, a declarat Ștef. Acesta susține că nu a  mișcat un deget pentru a acorda contractele către fostul său partener de afaceri.

Citat: „Firma asta trebuie răstignită numai pentru că am fost eu acolo? Eu n-am nicio treabă, n-am facilitat nimic!”

„N-am avut nicio legătură, nici vorbă. Eu am vrut ca și între noi, relația să rămână corectă. Noi ne-am clarificat situația și eu am ieșit din firmă. L-am lăsat pe el să se ocupe și n-am avut nicio legătură cu atribuirea contractelor“, susține Ștef. Întrebat de ce nu s-a retras din toate firmele grupului Folda, Ștef s-a eschivat. „Firmele în care mai figurez ca partener cu Rișnoveanu au alt obiect de activitate decât paza și protecția. Nu conduc din umbră grupul de firme și nici nu i-am ajutat cu contracte. N-am eu timp de așa ceva. (…) N-am niciun amestec. Firma asta trebuie răstignită numai pentru că am fost eu acolo? Eu n-am nicio treabă, n-am facilitat cu nimic”, a încheiat Ștef.

Cine este Adrian Ștef

Vicepreședintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, îşi datorează ascensiunea politică fostului ministrul al IMM-urilor, Comerţului, Turismului şi Profesiilor Liberale, Ovidiu Silaghi. Silaghi şi Ştef sunt cumnați. Ştef a absolvit o facultate de educaţie fizică şi sport şi a devenit cunoscut ca director al clubului de karate Zanshin şi ca patron al grupului de firme de protecţie şi pază Folda Security. Silaghi i-a rezolvat în perioada 2005-2008 contracte grase prin intermediul foştilor preşedinţi ai consiliilor judeţene Satu Mare şi Cluj. În 2007, Silaghi i-a rezolvat cumnatului său o finanţare nerambursabilă pentru firma Ştef &CO. Adrian Ştef a fost cercetat pentru afaceri cu vize pentru statele din Occident. Clienţii de vize, în mare majoritate oșeni, erau prezentanți ca sponsori și luptători ai clubului Zanshin.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite