Satu Mare: (VIDEO) Centura pentru traficul greu arată ca un drum de ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drumul de ocolire Şiru Mare–Noroieni are nevoie de reparaţii costisitoare la doar trei ani de la darea lui în folosinţă. Consiliul Judeţean a alocat în acest an 740.000 de lei pentru repararea şoselei care preia traficul greu din centrul municipiului Satu Mare.


 Locuitorii de pe străziile Noroieni şi Şiru Mare se plâng de faptul că traficul greu le distruge casele şi că firma desemnată să execute lucrări de reparaţii în această perioadă a sistat lucrările. Drumul, dat în folosinţă în august 2007, se afla în garanţie, însă firma care l-a construit, Plantrans, a dat faliment, astfel încât Consiliul Judeţean se judecă şi acum pentru executarea garanţiei. Chiar şi recepţia iniţială a lucrării a fost făcută în 2007 cu obiecţii din partea Consiliului Judeţean, iar recepţia finală din 2009 a fost respinsă.

„De aproape o lună nu se mai lucrează aici, au lăsat strada decopertată pe mai multe porţiuni, iar diferenţele de nivel sunt atât de mari încât casele trepidează de fiecare dată când trece un TIR. Mai ales noaptea, nici şoferii nu văd prea bine drumul şi când dau în gropi ne şi trezim din somn de la zgomotul produs“, spune Vasile Goia, un sătmărean de 72 de ani, care locuieşte pe strada Noroieni.
Reprezentanţii firmei care execută reparaţiile, Alfa Rom, susţin că au oprit lucrările din cauza vremii. „Vom relua reparaţiile de îndată ce vremea ne va permite“, spune Dorel Surducan, reprezentantul firmei. Conducerea Consiliului Judeţean Satu Mare susţine că Alfa Rom ar fi trebuit să termine lucrările de reparaţii de mai bine de o săptămână. „Alfa Rom execută reparaţii pe 8.000 de metri pătraţi. Valoarea lucrărilor este de 740.000 de lei. Alfa Rom se află deja de o săptămână în perioada de penalităţi de întârziere de circa 0,1% pe zi. Firma a motivat însă că sistarea lucrărilor este cauzată de vremea rea“, spune Ciprian Fabian, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean.

Fundaţie subdimensionată

Cauza pentru care drumul de ocolire de pe străzile Şiru Mare şi Noroieni, destinat traficului greu, se deteriorează în fiecare an este faptul că a fost proiectat pentru trafic mediu, nu greu. „Proiectul era deja făcut şi lucrările erau începute de către o firmă austriacă, Plantrans, când s-a decis ca traficul greu să fie interzis în municipiu. Drumul are o fundaţie de circa 40 de centimetri şi este destinat unui trafic intens mediu, nu unui trafic greu, cum se întâmplă în momentul de faţă. Iniţial ar fi trebuit să preia doar o parte din acest trafic greu. Ar fi necesară o fundaţie de cel puţin 70 de centimetri pentru ca drumul să reziste în condiţiile actuale de tranzit zilnic“, spune Ioan Sereş, şeful Direcţiei Tehnice din cadrul Consiliului Judeţean Satu Mare.


Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite