Satu Mare: Stau la coadă pentru a da bani statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 6.000 de sătmăreni cu venituri din activităţi independente trebuie să îşi achite contribuţiile la pensii, sănătate şi şomaj. Sute de sătmăreni cu venituri din drepturi de autor au luat cu asalt în această dimineaţă Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă şi Casa Judeţeană de Pensii pentru a-şi plăti contribuţiile.

Confuzie generală în rândul sătmărenilor care aşteptau în această dimineaţă pe holurile Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare şi ale Casei Judeţene de Pensii. Pentru a nu fi nevoit să repete fiecărui contribuabil în parte modul de completare a formularelor, unul dintre angajaţii AJOFM care prelua în această dimineaţă declaraţiile îi consilia periodic, în grup, pe toţi cei care se aflau în aşteptare la cozi.

DESCARCĂ DE AICI FORMULARELE NECESARE PENTRU DEPUNERE LA AJOFM ŞI CASA DE PENSII

Unii sătmăreni s-au grăbit în această dimineaţă să îşi depună declaraţiile pentru a scăpa de amenzi.  „Am înţeles că astăzi este ultima zi de depunere a acestor contribuţii, aşa că mă grăbesc să le depun, pentru a nu primi vreo amendă. Nu ştiam cum se completează formularele, dar am aflat la faţa locului. A durat circa 20 de minute să depun această declaraţie la AJOFM“, mărturiseşte Orsolza Csirek, de 36 de ani.

Ea mai spune că noile obligaţii financiare către stat îi dau peste cap toate calculele. „Deja se exagerează cu aceste taxe. Eu am venituri din activităţi de informatică şi aveam de plătit taxe foarte mari, respectiv 4.000 de lei pe an după o normă fixă de venit. Acum avem de achitat lunar şi aceste contribuţii. Cu toate aceste taxe, mă voi gândi dacă pot sau nu să îmi mai continui activitatea“, spune Orsolza Csirek.


Program prelungit


Şi instituţiile implicate au fost luate prin surprindere de modificările legislative. „Noi am primit formularele joi, 19 august. Vineri au început să vină oamenii pentru a achita aceste contribuţii, iar astăzi ar fi ultima zi de depunere fără sancţiuni, potrivit legii. Cred că se va prelungi oricum termenul, pentru că nu putem să îi amendăm pe oameni în condiţiile în care este vorba de câteva zile de la apariţia normelor şi termenul limită. Este vorba de mii de sătmăreni cu astfel de venituri din activităţi independente şi chiar dacă am prelungit orarul de la 7.00 la 17.00, faţă de 8.30 – 16.30 cât era înainte, nu se vor putea prelua într-o singură zi mii de astfel de declaraţii“, spune Gheorghe Tilibaşa, directorul executiv al AJOFM.

Un alt sătmărean spune că va cheltui mai mult pe drumurile lunare la instituţii decât pe plata acestor contribuţii. „Eu am venituri din activităţi de masaj şi am înţeles că trebuie să plătesc lunar aceste contribuţii, în funcţie de venit. Adică, să mă plimb în fiecare lună pe la cele trei instituţii, să declar cât am câştigat luna anterioară şi să achit fiecăreia câţiva lei. Mai mult voi cheltui pe drumurile la instituţii decât pe aceste contribuţii“ spune Nicolae Cârcu, de 32 de ani.
Fără penalităţi!
Persoanele care nu reuşesc să depună la timp declaraţiile nu vor fi penalizate, iar documentele vor putea fi depuse până la sfârşitul acestei săptămâni, a declarat ministrul Muncii, Mihai Şeitan, citat de Mediafax. El spune că se vor aplica penalităţi doar după ce întregul sistem de colectare a banilor va fi pus la punct.


image
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite