Satu Mare: Şomerii şi pensionarii, clienţii caselor de amanet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii unităţilor din Satu Mare susţin că numărul celor care îşi amanetează bijuterii a crescut cu 30% faţă de vara anului trecut.

Casele de amanet nu sunt deloc afectate de criză. Numărul clienţilor a crescut cu până la 30% faţă de vara anului trecut, spun reprezentanţii caselor de amanet din Satu Mare. Angajaţii acestor unităţi susţin că cei mai mulţi clienţi sunt şomeri sau pensionari. „Au nevoie de bani fie pentru a supravieţui până la primirea şomajului, fie pentru medicamentele necesare înainte de sosirea pensiei. Pensionarii obişnuiesc să-şi valorifice bijuteriile păstrate din tinereţe”, spune Monica Plet, evaluator de metale preţioase la una dintre casele de amanet din Satu Mare.
Oamenii spun că nu mai au de unde împrumuta bani atunci când au nevoie şi că amanetul este o soluţie la îndemână. „Cine mai dă bani împrumut în ziua de azi? Când două-trei cunoştinţe te refuză, ţi-e jenă să mai încerci şi la alţii. Mai bine mă lispesc de lănţişor şi brăţară timp de 2-3 săptămâni decât să mă milogesc de fiecare dată la cunoştinţe”, spune Ştefana Morariu, una dintre clientele caselor de amanet.
Comisioane de 0,5% pe zi
În general, comisioanele practicate nu depăşesc 0,5%, iar clienţilor li se oferă o perioadă de graţie de una până la patru săptămâni. Un gram de aur valorează între 20 şi 73 de lei, în funcţie de numărul de carate. „La noi comisionul e de 0,38/zi, iar perioada maximă de împrumut este de trei luni, plus o lună perioadă de graţie, timp în care clientul nu îşi pierde obiectele. Cei care se împrumută pentru perioade mai lungi sunt tinerii care pleacă la muncă în străinătate şi au nevoie de bani pentru biletul de avion şi cumpărăturile pentru drum”, mai spune Monica Plet.
Mulţi sătmăreni nu îşi mai revendică obiectele amanetate. „Foarte mulţi clienţi vin lunar să plătească comisionul de 10-15 lei şi îşi prelungesc amanetarea bijuteriilor până îşi reglează bugetul, astfel încât au siguranţa că valorile nu se pierd, dar nici nu achită sume mari deodată”, spune Alina Miclăuş, casier la o altă casă de amanet.
„Am constatat că în ultimele luni mulţi clienţi nu mai vin după obiecte. Numărul acestora a crescut cu până la 10% faţă de vara trecută”, spune Monica Plet.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite