Satu Mare: Şi copiii săraci vor putea călări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

175 de copii din municipiu din familii modeste  vor participa la cursuri gratuite de echitație printr-un proiect româno-maghiar  în valoare de peste 140.000 de euro.

175 de copii şi adolescenţi din municipiul Satu Mare, cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani, vor participa la cursuri gratuite de echitație printr-un proiect româno-maghiar numit „Ecvestro“, în valoare de 141.186 de euro. Proiectul a primit finanțare europeană nerambursabilă,  iar suma alocată municipiului Satu Mare este de peste 72.000 de euro. Restul banilor au fost alocaţi părţii maghiare din  Mateszalka. Municipalitatea sătmăreană a contribuit cu 2,8% din suma primită. „Din cauza costurilor destul de ridicate pe care le au cursurile de echitație, ne-am gândit să le oferim copiilor din familii mai modeste posibilitatea de a se înscrie și a participa la ele. Proiectul are un impact social, dar și unul de păstrare a tradițiilor locale“, explică Adriana Lenghel, responsabil cu proiectul din Primăria municipiului Satu Mare.  Pentru a păstra tradiția, la finalul proiectului care se va derula pe o perioadă de 12 luni, cele două părți implicate vor organiza o vânătoare tradițională călare cu copoi, atât la Satu Mare, cât și la Mateszalka.
44 de copii din familii sărace 
Din cei 175 de copii, 44 vor proveni din familii sărace sau cu probleme financiare. „Vom favoriza acei copii care provin din familii sărace sau cu dizabilități. Proiectul îşi propune să creeze premisele dezvoltării în rândul copiilor şi adolescenţilor a unui concept de viaţă sănătos, dar și să-i îndepărteze de calculatoare“, afirmă Adriana Lenghel. Cursurile se vor desfășura sub atenta coordonare a unui instructor. Atât partea română cât și cea maghiară își au propriul buget pentru implementarea proiectului. În Ungaria, cursurile de echitație se vor desfășura la Mateszalka.
„Este un proiect bun“
Autoritățile locale nu știu, deocamdată, locul unde se vor desfășura cursurile, însă proiectul îl va scoate la licitație. „Eu cred că este un proiect bun, de viitor. Chiar dacă se desfășoară numai 12 luni, acesta poate fi continuat pentru a dezvolta o cultură în domeniu“, spune primarul Iuliu Ilyes. Asociațiile care doresc să participe la licitație trebuie să depună oferte la sediul primăriei. Acestea trebuie să aibă specialiști, instructor de călărie, cai și spațiu pentru desfășurarea activității. Proiectul a fost lansat astăzi, iar autorităţile speră că dacă nu sunt contestaţii la licitaţii, cursurile gratuite de echitaţie să înceapă la sfârşitul lunii martie.
Cifre: 175 de copii din municipiu vor beneficia de cursurile gratuite de echitaţie

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite