Satu Mare: Securizarea frontierei sperie traficanţii de ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Doroş îşi câştigă traiul din agricultură, la care vor reveni probabil şi micii traficanţi de ţigări
Vasile Doroş îşi câştigă traiul din agricultură, la care vor reveni probabil şi micii traficanţi de ţigări

Sătmărenii din localităţile aflate la graniţa cu Ucraina cred că micul trafic de frontieră nu mai este o „afacere“. Oamenii se plâng de înăsprirea controalelor din zona graniţei cu Ucraina, spunând că sunt agasaţi de verificările din trafic în localităţile de  frontieră.

Sătmărenii din localităţile aflate la graniţa cu Ucraina au o idee vagă despre cum le va schimba viaţa intrarea în spaţiul Schengen, dar spun că se simt agasaţi de numărul mare de controale pe care poliţiştii de frontieră şi alte autorităţi le fac, zilnic, în zonă.
„În ultima vreme au apărut mai mulţi grăniceri decât pe vremea lui Ceauşescu. Poţi să prinzi şi câte patru controale într-o singură zi. Ne controlează dacă avem ţigări de contrabandă sau alcool ascunse în maşini“, spune Vasile Doroş (61 de ani). Bărbatul lucrează în agricultură în localitatea Halmeu, unde se află şi punctul de trecere a frontierei spre Ucraina din judeţul Satu Mare. „Eu urmăresc la televizor discuţiile legate de aderarea la spaţiul Schengen, dar singura schimbare ce a avut loc în zonă până acum a fost înăsprirea controalelor“, mai spune Vasile Doroş.

Înapoi la agricultură


Un alt localnic din Halmeu spune că mulţi au reuşit să îşi facă adevărate averi de pe urma contrabandei cu ţigări, însă controalele sporite din ultima vreme au stricat aceste afaceri. „Nu se mai aduc ţigări ca pe vremuri. Chiar dacă ştii vreun vameş, pe traseu sunt foarte multe controale, iar acum riscul este prea mare, la fel şi pe zona verde“, spune Beniamin Sarca (37 de ani), muncitor în construcţii. Potrivit unor surse circa 20 % din cei 7.000 de locuitori ai comunei s-au ocupat de traficul cu ţigări. „În anii trecuţi, se aduceau ţigări cu microbuzul. S-au făcut adevărate averi, dar acum nu le mai merge“, mai spune sătmăreanul. Acesta crede că dacă micul trafic de ţigări nu se mai poate practica, oamenii se vor reapuca de agricultură. „De la an la an a scăzut cultura de căpşuni specifică zonei. Acum poate oamenii se vor apuca din nou de cultivat căpşuni şi varză“, mai spune bărbatul.

Duty free-uri închise


Şapte magazine de tip duty-free şi-au desfăşurat activitatea în Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu, până anul acesta, când, rând pe rând, acestea şi-au întrerupt activitatea.  Potrivit datelor Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Cluj, în anul 2009, duty fee-urile din  Vama Halmeu s-au aprovizionat cu 19 milioane de pachete de ţigări.  În urma unei achiziţii din fonduri europene, nerambursabile, prin Facilitatea Schengen, Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Satu Mare i-au fost repartizate în septembrie 2 autoturisme Audi A4, 20 auto Volkswagen Passat Variant, 12 microbuze Volkswagen Transporter 8+1 şi un autovehicul de teren marca Massif Iveco. Până la finalul anului, poliţilştii de frontieră aşteaptă un nou lot de autoturisme şi dotări.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite