Satu Mare: Scandal în Asociația Medicilor de Familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ladislau Lang îndeamnă medicii să rămână fideli protestului
Ladislau Lang îndeamnă medicii să rămână fideli protestului

Până azi dimneață, 27 de medici dintre cei 170 existenți la nivel de județ au semnat actele adiționale cu Casa de Asigurări de Sănătate, oferind consultații gratuite pentru pacienți. Cei 27 sunt acuzați de boicot de către medicii care continuă protestul.

Acțiunea de protest a medicilor de familie a fost declanșată în 8 iunie, odată cu refuzul semnării noilor contracte cu Casa Asigurărilor de Sănătate(CAS) Satu Mare. La ședința Asociației Medicilor de Familie (AMF) Satu Mare de la sfârșitul lunii mai, 110 dintre cei din 120 de medici participanți au semnat pentru protest și pentru nesemnarea contractului cu CAS, fapt care a avut drept efect imediat sistarea consultațiilor gratuite în cabinetele medicilor de familie.
Medicul Ladislau Lang, vicepreședintele AMF Satu Mare s-a declarat nemulțumit de situația creată la nivel de județ ca urmare a spargerii protestului. „Peste 80% dintre medici au rămas fideli deciziei pe care am adoptat-o la ședința de la finele lunii mai, ceea ce e un lucru bun. Din păcate, unii dintre stimații mei colegi s-au răgândit și au semnat” a declarat Lang.
Medicii care au rămas fideli protestului se simt trădați. ” Dacă se obține un contract mai solid, mai echilibrat, cu avantaje materiale la nivel de finanțare, de ele vor beneficia și spărgătorii protestului. În aceste condiții, moral, ar fi mai cinstit dacă ei și-ar primi veniturile după actele adiționale pe care le-au semnat și să nu beneficieze de condițiile pe care le vom obține la renegocieri” a mai afirmat vicepreședintele AMF.
Ladislau Lang susține că acțiunea de protest semnalează o stare de fapt națională, și nu numai în privința  medicinei de familie. „Problemele de subfinanțare se regăsesc și în alte zone ale sistemului de sănătate, la medicii de specialitate din ambulatoriile de specialitate, la analize… (…) Noi dorim să atragem atenția că în UE, Sănătății i se dă între 5,5% și 7% din PIB în cel mai rău caz. Noi primim 3,9% în cel mai bun caz” a declarat Lang.
„Am pus înainte interesul bolnavilor”
Senia Rațiu, unul dintre medicii de familie care a semnat cu CAS, a declarat pentru ADS că își asumă riscul să fie criticată de colegi întrucât apără interesele bolnavilor. ”A venit un pacient la cabinet care avea nevoie de un bilet de trimitere pentru Oncologie. Când a auzit ce se întâmplă, că trebuie să-i cer bani, a început să plângă. M-am dus la CAS, am semnat și i-am dat biletul de trimitere. Nu exista în mintea mea nicio altă prioritate decât pacientul meu” a afirmat medicul.  Medicul Florica Cheregi a declarat că a semnat cu CAS din motive personale. ”Îmi asum riscul să rămân cu finanțarea mai mică, în baza actului adițional pe care l-am semnat. Am avut motivele mele să semnez” susține medicul.

Lista medicilor de familie care oferă consultații gratuite


Maria Dragan, Ludovic Pataki, Czaher Ileana Szuhai, Florica Cheregi, Senia Ratiu, Gyerkes Popomajer Margareta Rațiu, Cabinetul Medical Praxis, Mirela Schmied, Adam Boer, Gheorghe Bekessy, Domnița Lazarescu, Negrean Angela Lupșică, Emilia Zurbău, Agneta Lung, Kristo Bela, Margareta Kramer, Csilla Katona, Floare Borlan, Elod Makkai, Petru Kodra, Monica Aciu, Viorel Rusu, Ileana Virag, Aniko Soproni, Cabinetul Herbomed, Georgeta Maier și Ester Gyongy Oros.      

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite