Satu Mare: Repară pantofi de peste două decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Denes Gereben a deschis atelierul după ce a urmat cursuri de pantofar
Denes Gereben a deschis atelierul după ce a urmat cursuri de pantofar

Trăiesc din atelierul de reparat încălţăminte de peste douăzeci de ani. Este povestea familiilor Nagy şi Gereben din Satu Mare, care au deschis prima asociaţie familială pentru o astfel de afacere. 

Încă din anul 1990, într-un gang de pe strada Păstrăvului din Satu Mare, în atelierul asociaţiei familiale  Andrea Josephina se repară încălţăminte. Afacerea a fost deschidă de familiile Gereben şi Nagy. Chiar dacă meseria nu este una foarte bănoasă, le asigură şi astăzi un trai decent.  Cât despre clienţi, fie că a fost vorba despre comenzi obişnuite, fie că au comandat încălţăminte ortopedică, nu au depus nicio reclamaţie până acum. 
Manufactură la comandă
Executarea pantofilor la comandă nu este o noutate pentru Gereben Denes, unul dintre asociaţii atelierului, care  execută manual, de la zero, orice tip de încălţăminte, orice  mărime, bineînţeles din piele naturală sau după preferinţele clientului. De-alungul timpului, Denes, în vârstă de 40 de ani, a fost tentat de nenumărate ori să se lase de reparatul pantofilor.  Dar nici chiar plecarea în Portugalia de acum câţiva ani nu l-a putut convinge să renunţe.
 Acesta a terminat chiar şi o şcoală profesională de acest profil. „Nu o dată s-a întâmplat să avem clienţi chiar şi din Ungaria, oameni cu mărimi mari sau oameni care iubesc manufactura şi o preferă în schimbul încălţărilor de pe rafturile magazinelor. Aceştia vin şi în ziua de azi să le facem pantofi la comandă“, a spus Denes. De asemenea, în atelierul de pe Păstrăvului  se execută şi pantofi ortopedici.
Le asigură existenţa
Cu toate că perioada de recesiune le-a adus unele greutăţi, oamnii de la atelierul de pantofi nu se gândesc nici în ruptul capului să renunţe la mica afacere.  De-alungul anilor, aceştia şi-au format o clientelă fidelă, care, cu toate greutăţile pricinuite de criză, le asigură o pâine pe masă şi un trai decent. „Până o să existe pantofi, o să avem şi noi de lucru. Nu ne gândim să renunţăm la atelier pentru nimic în lume. Într-adevăr, nu facem averi, este adevărat, dar totuşi,  trăim decent şi avem ce pune pe masă la copiii“, a mai spus Denes Gereben.
Atelierul de pe Păstrăvului este primul deschis în oraş în 1990, dar nu este singurul. Pe lângă acesta, ateliere de confecţionat sau reparat încălţăminte mai sunt pe strada Cuza Vodă, lângă staţia de autobuz şi unul în cartierul Carpaţi II, la parterul unuia dintre cele două blocuri cu zece etaje.
Preţuri
Înlocuirea flecurilor – 8 lei
Lipire roată -  6-8 lei
Tălpuit – 20 lei
Înlocuit talpă EPA – 25-30 lei
Înlocuit fermoare – 20 lei
Aplicare flecuri metalice pe tocurile cui – 15 lei

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite