Satu Mare: Priorităţi în 2011 - depozit de deşeuri, spitale şi străzi de modernizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu bugetele subţiate de criză, autorităţile locale şi judeţene mizează în 2011 pe investiţii din banii UE. Dacă şefii judeţului au ca priorităţi depozitul de deşeuri, reabilitarea drumurilor judeţene şi a spitalelor, Primăria Satu Mare vrea în 2011 să modernieze nordul oraşului şi să reabiliteze clădirea Teatrului.

Şefii judeţului cred însă că, asigurarea funcţionării instituţilor este prioritatea zero pentru anul 2011, date fiind condiţiile bugetare austere. „ Asigurarea funcţionării instituţiei Consiliului Judeţean este pentru noi, în topul priorităţilor pentru anul 2011, şi asta din cauza restricţiilor bugetare cu care ne vom confrunta se pare şi anul viitor“, spune Csehi Arpad, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare. Acesta susţine însă că, în topul proiectelor pe anul viitor se află finalizarea proiectelor de anvergură pornite anul acesta, respectiv depozitul regional de deşeuri de la Doba, reabilitarea UPU, a Spitalului de Boli Contagioase şi modernizarea drumurilor judeţene. „La Doba s-au investit deja 25-30 de milioane de lei, din cele 80 de milioane destinate proiectului cu finanţare guvernamentală, finalizarea acestuia, fiind prioritară pentru noi. Vom continua şi investiţiile de circa 6 milioane de lei în sistemul sanitar, dar şi în circa 200 de km de drumuri“, spune Csehi Arpad. Cel mai consistent proiect al judeţului, cu finanţare europeană în valoare de 100 de milioane de euro, ce va demara anul viitor în colaborare cu Primăria Satu Mare, este destinat reabilitării reţelei de canalizare. Ministerul Mediului a aprobat proiectul de peste 100 de milioane de Euro pentru extinderea şi reabilitarea reţelei de apă-canalizare din judeţul Satu Mare, aproape 80% fiind fonduri Europene. Perioada de implementare a proiectului se întinde pe cinci ani.

Al treilea pod, prea scump

„Nu avem cum să atacăm anul viitor proiectul celui de-al treilea pod peste Someş, din cauza costurilor ridicate, la prima evaluare, suma necesară fiind de 34 de milioane de euro“, spune primarul Iuliu Ilyes. Acesta spune însă că, în topul priorităţilor municipalităţii se situează modernizarea a 20 de străzi de pământ, din nordul oraşului. „Avem un pachet de opt proiecte cu finanţare UE în valoare de 12 milioane de euro, prin care vom moderniza 20 de străzi de pământ, vom reabilita clădirea Teatrului, şi cea a Colegiului „Ioan Slavici“, acestea din urmă fiind în valoare de 2, respectiv 2,5 milioane de euro. “, mai spune primarul Ilyes. Tot prin finanţare europeană, municipalitatea va implementa, anul viitor sistemul de monitorizare de tip „Big Brother“, cu peste 60 de camere de monitorizare, pentru asigurarea liniştii şi ordinii publice în mai multe zone din municipiu.

Care credeţi că trebuie să fie priorităţile administraţiel locale şi judeţene în 2011?

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite