Satu Mare: Preotul care a accesat fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Ioan Roman este primul din Transilvania care a atras fonduri europene
Preotul Ioan Roman este primul din Transilvania care a atras fonduri europene

Ioan Roman este primul preot din Transivlania care a obţinut fonduri europene pentru reabilitarea bisericii în care slujeşte. Preotul a obţinut prin Programul Operaţional Regional, pe domeniul restaurarea patrimoniului cultural, aproape 4,7 milioane de lei pentru Biserica Calvaria din Satu Mare.

Preotul spune că ideea de a repara biserica din fonduri europene i-a venit în 2007 din întâmplare. „Discutam la o cafea cu un furnizor de la care cumpărasem nişte scaune pentru biserică. Acesta a văzut în ce stare se află clădirea parohiei şi ne-a propus să demarăm un proiect de reabilitare pe bani europeni. Aşa a pornit totul”, îşi aminteşte preotul Roman.
Parohia a investit 200.000 de lei într-un contract încheiat cu o firmă de consultanţă şi într-un proiectant, care au pregătit documentaţia necesară. Proiectul a fost depus spre finanţare pe domeniul major „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural“ din cadrul Programului Operaţional Regional.
Valoarea totală a proiectului este de 6,5 milioane de lei, din care aproape 4,7 milioane sunt asigurate din fonduri europene.
Contractul de finanţare a fost semnat în luna iunie. Lucrările de reabilitare a biseiricii nu au început însă, pentru că preoţii nu au găsit niciun constructor specializat în domeniul monumentelor istorice. „Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni, începând cu luna iunie 2010, însă deocamdată nici schelele nu sunt puse pentru că nu avem constructor”, încheie preotul Roman. El este însă optimist şi speră că proiectul va fi finalizat la termen. Proiectul prevede consolidarea clădirii, schimbarea acoperişului şi a instalaţiilor electrice şi de încălzire.
Parohia Calvaria găzduieşte în aceeaşi clădire monument istoric două biserici, ambele romano-catolice: una românească şi una germană. Fiecare dintre acestea are câte 600 de enoriaşi.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite