Satu Mare: Prefectul Radu Giurcă: „Taxele de urgenţă pentru cărţile de identitate şi a vizei de reşedinţă sunt ilegale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectul judeţului Satu Mare, Radu Giurcă, a atacat în contencios administrativ taxele de urgenţă percepute de către Serviciul de Evidenţă a Persoanelor la eliberarea cărţilor de identitate, cărţilor de identitate provizorii şi vizei de reşedinţă iar acum aşteaptă ca instanţa să se pronunţe cu privire la acest aspect.

Prefectul a solicitat  modificarea HCL 105 din data de 27 mai 2010. Radu Giurcă consideră abuzive aceste taxe de 100 respectiv 50 de lei care se percep în regim de urgenţă la eliberarea actelor.  

Prin acţiunea formulată s-a solicitat anularea parţială a hotărârii, a poziţiilor prin care au fost stabilite o serie de taxe speciale pe linie de evidenţă a persoanelor.  Actele normative care stau la baza activităţii de evidenţă a persoanelor nu reglementează posibilitatea eliberării actului de identitate în regim de urgenţă sau instituirea unor taxe suplimentare aferente eliberării actelor de identitate sau înscrierii menţiunii privind stabilirea reşedinţei. Ca urmare, orice taxă suplimentară solicitată sătmărenilor pentru eliberarea actului de identitate nu are nici justificare şi nici temei legal, se precizează în comunicatul prefecturii către primăria Satu Mare. 

Nu toţi sătmăreni au posibilitatea de a plăti aceste taxe

Actul de identitate este un document obligatoriu pentru cetăţeanul român şi nu toţi cei care sunt în situaţia de a solicita eliberarea actului de identitate au şi posibilitatea de a plăti o taxă suplimentară, alta decât contravaloarea actului de identitate.

Potrivit prevederilor legale termenul de soluţionare a cererilor pentru eliberarea unui act de identitate este de până la 30 de zile. Aşadar, cererea poate fi soluţionată şi în aceeaşi zi, fără a se considera că acest lucru s-a realizat în regim de urgenţă.

În finalul comunicatului, prefectura Satu Mare adresează un apel Primăriei să respecte legea, să manifeste înţelegere şi bunăvoinţă pentru acele persoane care au nevoie urgentă de acte de identitate.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite