Satu Mare: Potret/ Ştefania Seres este doctorul de animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mai bine de 10 ani de specializări, medicul veterinar Dr. Ştefania Seres a a decis să îşi pună cunoştiinţele în slujba salvării animalelor suferinde.


Profil
Născută: 3 mai 1978, Satu Mare
Studii: Facultatea de Medicină Veterinară Cluj–Napoca
Stare Civilă: Necăsătorită

Hotărâtă din fire, Ştefania a decis încă din primii ani de liceu că îşi doreşte să devină medic veterinar. „De mică mi-au plăcut animalele foarte mult, iar în timpul liceului am decis că vreau să devin medic veterinar, să vindec animalele bolnave“, îşi aminteşte Ştefania. Nici părinţii nu au reuşit să o convingă se urmeze o altă carieră. „Părinţii mei şi-ar fi dorit să urmez medicina, nu medicina veterinară. Astfel că, în casa a X-a, mama mea a luat legătura cu un medic veterinar din cadrul unei ferme de pui pentru a-mi arăta la faţa locului despre ce este vorba. Chiar dacă intenţia mamei mele era aceea de a mă descuraja, efectul a fost contrar aşteptărilor ei. Vizita la ferma de pui, respectiv necropsia pe care medicul veterinar a făcut-o pe un pui, şi alte lucruri pe care le-am aflat atunci, m-au încurajat şi mai mult să aleg această carieră“, mărturiseşte Ştefania.

Primii ani de practică au fost în Oradea

Nu mai puţin de doi ani au durat pregătirile pentru admiterea la facultate. „În acea perioadă se susţineau examene scrise, astfel că am făcut timp de doi ani cursuri particulare de biologie şi chimie. M-am pregătit serios şi am reuşit să intru, chiar dacă era mare concurenţa“, mai spune Ştefania. După cei şase ani de facultate şi doi ani de masterat, Ştefania a ales să îşi înceapă activitatea, iniţial în cadrul unui cabinet din Oradea. „Am avut şansa să lucrez cu oameni foarte dedicaţi meseriei lor. În primii trei ani de muncă în cadrul unui cabinet veterinar din Oradea am făcut şi unele operaţii complexe, intervenţii chirurgicale riscante, dar cu un final reuşit“, spune Ştefania. Tânăra a hotărât însă că îşi doreşte să îşi continuie specializarea, astfel că a urmat şi doctoratul. „Am fost printre primii pe facultate, astfel că am primit o ofertă de a urma doctoratul la Cluj Napoca. Teza de doctorat a vizat un studiu privind o boală care se transmite de la câine la om, în mediul rural cu preponderenţă. O parte din aceste cercetări au apărut deja şi în publicaţiile internaţionale din domeniu“, dezvăluie Ştefania Seres. Munca în cadrul unui cabinet de medicină veterinară a fost însă ceea ce tânăra sătmăreancă şi-a dorit. „Asta mi-am dorit, să lucrez cu animale de companie în cadrul unui cabinet veterinar. Am reuşit în cele din urmă să îmi deschid în Satu Mare un astfel de cabinet şi sunt foarte mulţumită că îmi pot pune în aplicare cunoştiinţele dobândite“, spune sătmăreanca.


Întrebări şi răspunsuri

Care sunt animalele de companie cu care îţi place să lucrezi cel mai mult?
Ş.S: Mie îmi plac toate animalele de companie, însă pentru câini am o slăbiciune, îi simt mai bine, parcă aş comunica cu ei.

Care a fost cea mai riscantă operaţie chirurgicală pe care ai făcut-o?
Ş.S: A fost un caz destul de complicat. O hernie diafragmatică la o pisică, a fost o operaţie destul de complexă.

Ce-i place
În timpul liber Ştefaniei îi place mişcarea. „Îmi place sportul. Eu am practicat de altfel timp de 12 ani scrima, fiind şi campioană naţională la individual şi multiplă campioană pe echipe“, spune Ştefania.

Ce nu-i place
Ştefaniei nu îi plac oamenii care tratează necorespunzător animalele. „Nu îmi place nedreptatea de care suferă unele animale. Nu înţeleg oamenii care se poartă în fel şi chip cu animalele de companie sau pe cei care după un anumit timp îşi aruncă pur şi simplu în stradă câinele sau pisica“, conchide medicul veterinar.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite