Satu Mare: Portret/ Sipos Istvan le oferă sătmărenilor pâinea cea de toate zilele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istvan a deveni maistru brutar după ce a terminat un curs de profil organizat de Camera de Comerţ şi Industrie din Budapesta.

Profil: născut: 25 decembrie 1970, judeţul Sălaj
Studii: Şcoala de Maiştri Brutari, Camera de Comerţ şi Industrie Budapesta
Familie: Căsătorit, are un băiat


Istvan este singurul brutar cu brevet obţinut la Şcoala de maiştri brutari, un curs organizat la Camera de Comerţ şi Industrie din Budapesta. Lucrează în acest domeniu de peste 20 de ani, având o vastă experienţă în producerea diferitelor bunătăţi, de la pâine până la cozonaci şi prăjituri. „În urmă cu 21 de ani am început să lucrez la fosta întreprindere de morărit şi panificaţie din Carei, unde, la început eram un simplu ajutor brutar, iar am avansat. Am ajuns printr-o întâmplare în acest domeniu, însă cu trecerea anilor m-am îndrăgostit de meserie, iar acum nu aş renunţa la ea pentru nimic în lume”, spune maistrul.

A creat zeci de reţete unice

 În cei peste 20 de ani de experienţă a muncit pentru diferite companii, iar de patru ani lucrează în brutăria Backerei Fastus, în prezent fiind şef de producţie – maistru brutar. De/a lungul timpului a reuşit să dezvolte numeroase reţete proprii. „Îmi place să încerc lucruri noi, să inventez reţete şi să le pun în practică. Când plec într-un alt oraş sau în altă ţară şi intru într-un magazin sau chiar într-o patiserie sunt atent la produse, deoarece îmi place să adun cele mai bune idei din lumea largă pe care să le folosesc pentru a-mi dezvolta cunoştinţele. Aşa am învăţat să evit cele mai multe greşeli, să ofer mereu ceva nou şi interesant consumatorilor”, spune Istvan.

Singurul brutar cu brevet

În noiembrie 2009 a absolvit cursul de maistru brutar organizat de Camera de Comerţ şi Industrie din Budapesta, fiind singurul sătmărean cu un astfel de brevet.

„Cursul a durat aproximativ doi ani, examenele având loc în noiembrie 2009. Pentru început a fost o testare teoretică în pedagogie şi management organizaţional, după care a urmat examenul practic, ce consta în extragerea unui bileţel cu denumirea unui produs pentru care trebuia să elaborăm în zece minute reţeta perfectă, conform standardelor maghiare, iar apoi să-l producem”, povesteşte brutarul.

După absolvirea şcolii, sătmăreanul a primit nu doar o diplomă de maistru, dar şi dreptul de a preda în şcolile de specialitate din Ungaria. Cu toate acestea, el îşi continuă munca la Satu Mare, unde trăieşte alături de familie. În aceşti ani a primit numeroase invitaţii la concursuri şi prezentări în domeniu, însă volumul de muncă de-acasă şi faptul că are de coordonat o echipă de 42 de oameni nu i-au permis ieşiri pe mai multe zile.

Cultura panificaţiei

 Umblat în lume, mai ales în ţările europene, Istvan spune că a observat un lucru interesant la oameni. „În orice colţ al lumii se consumă pâinea, în diferite forme şi sub diferite denumiri, însă ea există peste tot. Cultura sătmăreană diferă de aproape toate locurile, chiar şi de cea a maramureşenilor. Am auzit însă de la românii din alte judeţe că noi sătmărenii avem gusturi foarte bune în privinţa pâinii”, mai spune Istvan.

Întrebări şi răspunsuri

ADS: Ce le place sătmărenilor?

S.I.: Din experienţa anilor, am observat că unor oameni le plac produsele simple, pâinea albă, chifla simplă, ei fiind cei care respectă tradiţia. Există însă oameni care adoră delicatesele. Din această categorie, cele mai iubite produse desert sunt cele cu mac. Cum spuneam însă, gusturile sătmărenilor sunt foarte diferite faţă de alte judeţe din ţară.


ADS: Cum găteşte un maestru brutar?


S.I.: Ştiu să gătesc aproape orice se obişnuieşte într-o familie, însă nu îmi place în mod deosebit. În tinereţe găteam foarte mult pentru că eram nevoit, locuind mai mult singur, însă acum soţia este bucătăreasa în casă. Bineînţeles sunt şi excepţii, momente când îi spun fiului meu „Acum gătim a’la tata”.

Ce-i place:

Istvan spune că îi plac excursiile şi că pritnre destinaţiile preferate se numără Muntele Olimp din Grecia şi Piramidele din Egipt. Îi mai place să citească, un hobby pe care l-a negliat în ultima vreme, şi adoră să inventeze lucruri noi, în special în meseria lui.

Ce nu-i place:

„Nu îmi place să mă cert, dar uneori este nevoie şi este inevitabil. De asemenea, nu-mi plac oamenii care plâng în faţa mea, ceea ce nu înseamnă că sunt insensibil”, spune Istvan.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite