Satu Mare: Portret/ Radu Botar este actorul care scrie şi regizează teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai activi actori ai Teatrului de Nord Satu Mare şi-a descoperit vocaţia în faţa blocului, când se lega de fete „într-un mod destul de golănesc“.

Profil
Născut: 14 August 1963, Câmpia Turzii
Studii: Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj
Familie: căsătorit, o fiică


Radu Botar a jucat în aproape 100 de roluri în teatru şi film în ţară şi în străinătate, a realizat scenarii de film, teatru şi emisiuni TV, şi a regizat spectacole de teatru şi cafe-teatru. A fost premiat în mai multe rânduri pentru pentru interpretare. Înainte de a se dedica în anul 2002, Teatrului de Nord Satu Mare, Radu Botar a fost unul dintre primii adepţi ai teatrului independent, fiind cofondator al mai multor societăţi de producţie de spectacole şi companii teatrale independente din Cluj-Napoca.

A luat lecţii de teatru în liceu

Radu Botar spune că întâlnirea sa cu teatrul se înscrie la capitolul poveşti de viaţă.  „În anii ‘80, fiind foarte tânăr, stăteam şi eu în faţa blocului, cu cheia în gât ca toţi tinerii din generaţie, şi ne legam de fete într-un mod destul de golănesc. La un moment dat trece o bătrânică şi auzind expresiile îndrăzneţe, mi-a spus că în cei peste 40 de ani de carieră a soţului ei, niciodată nu a auzit  genul acesta de adresare către o domnişoară. Atunci eu am întrebat-o cu se se ocupă soţul ei, iar aceasta mi-a spus că este actor”, îşi aminteşte Radu Botar.
Tânărul a rămas impresionat de spusele femeii pentru că la acea vreme simţea că citind piese de teatru adecvate vârstei îşi găsea un soi de linişte.  „Atunci am întrebat-o pe doamnă dacă îl pot cunoaşte pe soţul ei, Vladimir Eggert, un mare actor, ceea ce s-a şi întâmplat. După ce mi-a testat cunoştinţele, dicţia,  mi-a dat două săptămâni să învăţ un rol.  Atunci a început pregătirea mea ca actor“,. 

Joacă după propriul scenariu

Piesa care a deschis stagiunea sătmăreană şi în care Radu Botar joacă rolul principal este realizată după scenariul acestuia. „«Bufonul Regelui» este un scenariu din texte de William Shakespeare şi Victor Eftimiu. Un text pe care l-am conceput în urmă cu aproape 20 de ani şi care a suferit diverse îmbunătăţiri “, mărturiseşte artistul.

Întrebări şi răspunsuri

Cât de mult înseamnă regia şi scenariul ca preocupare pentru dumneavoastră ?

Lucram foarte mult şi la scenarii, chiar şi regie mai ales în perioada în care mă ocupam de compania de teatru independent. Şi „Bufonul Regelui“ este un concept personal. În momentul de faţă m-am dedicat actoriei. Joc foarte mult şi în această stagiune joc în patru din şapte piese.
Cum aţi caracteriza publicul sătmărean?
Eu am venit în 2002 la Teatrul de Nord iniţial pentru un contract de trei luni şi de atunci tot joc. Este un public fantastic, la fel şi colegii mei, mă simt foarte bine în Satu Mare, şi în faţa spectatorilor sătmăreni.

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite