Satu Mare: Portret/ Gheorghe Mastan învaţă copiii să facă jucării zburătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Mastan este singurul instructor de aeromodelaj din judeţul Satu Mare. Pentru construcţia unui model de competiţie este nevoie de doi ani de experienţă.

Profil
Născut: 29 iunie 1965, Carei
Studii:  Şcoala de Antrenori, Aeromodele Bucureşti
Familie: Căsătorit, are un copil

Gheorghe Mastan este instructor de aeromodelaj în cadrul Palatului Copiilor  Satu Mare. Acesta învaţă zeci de copii din Satu Mare şi Carei să fabrice avioane şi planoare în miniatură, din placaje şi carton. „Aeromodelajul este un sport tehnico-aplicativ, acesta se desfăşoară şi la Satu Mare sub egida Federaţiei de Modelism. Este un sport pasionant, mai ales în momentul în care practicanţii îşi văd produsul finit în aer“, dezvăluie instructorul.

Acesta mărturiseşte însă că, până la momentul în care un elevii pot produce un aeromodel, trebuie să treacă prin anumite etape. „Aeromodelajul necesită multă răbdare şi meticulozitate. Până la a crea un aeromodel, elevii trebuie să înveţe cum să fabrică fiecare dintre componentele acestuia, în afară de motorul în miniatură care se achiţionează“, spune Gheorghe Mastan.

Pasiune din copilărie

De meserie tâmplar, Gheorghe Mastan a fost pasionat de aeromodelaj încă din copilărie. „Încă din primele clase de gimnaziu am urmat cursuri de modelaj în Carei, iar prin clasa a V-a am început chiar să particip la concursuri de profil, reprezentând judeţul Satu Mare în competiţiile naţionale chiar şi în timpul liceului“, îşi aminteşte sătmăreanul.

Acesta povesteşte şi cum şi-a început activitatea de instructor. „Lucram la o fabrică de jucării în Carei, iar prin anul 1986, clubul de modelism din Carei avea nevoie de un instructor. M-am decis să mă implic, mai ales că eram practicant şi pasionat de acest sport“, îşi aminteşte Gheorghe Mastan.  Ulterior, acesta s-a specializat în cadrul Federaţiei de Modelism, devenind nu doar instructor, ci şi antrenor. „Până în anul 2000 am susţinut aceste cursuri la Carei, iar din 2000 şi în Satu Mare. În prezent am circa 70 de elevi înscrişi la cursuri, la Satu Mare acestea fiind organizate de două ori pe săptămână, marţi şi joi, gratuit, la Palatul Copiilor“, mai spune instructorul.

Acesta dezvăluie şi câteva dintre secretele aeromodelajului. „Materialele folosite în principal sunt lemnul, placajul şi cartonul. Folosim însă şi fibră de sticlă, plastic, răşină sau chiar fibră de carbon. Ca dimensiuni, cele mai mari machete pot ajunge la o anvergură de 1,5 metri“, spune Gheorghe Mastan. Elevii îşi pot încerca modelele construite mai ales în sezonul cald, dat fiind că aeromodelajul este un sport meteodependent.  „În fiecare primăvară organizăm un concurs judeţean, «Cupa Primăverii», la care poate participa oricine, indiferent de vârstă“, anunţă sătmăreanul.


Întrebări şi răspunsuri

Care sunt calităţile necesare pentru a practica acest sport?
G.M. : În principal, cei care doresc să practice acest sport trebuie să fie pasionaţi. Pe de altă parte, dat fiind că este un hobby destul de migălos, este nevoie de multă răbdare, construcţia unui aeromodel fiind posibilă după o perioadă bună de „ucenicie“.

Care au fost cele mai notabile realizări ale clubului?

G.M. : Foarte mulţi elevi sunt performanţi şi, în prezent, participăm anual la concursuri şi obţinem rezultate notabile. În 2006, clubul nostru a fost pe locul 15 la nivel naţional. O bună parte dintre cei care practică acest sport o fac mai degrabă din pasiune. Pentru a construi un model de competiţie este nevoie de cel puţin doi ani de experienţă. 

Ce-place?

Pe lângă aeromodelaj, lui Gheroghe Mastan îi place tenisul de camp şi fotbalul. „Dacă vorbim despre pasiuni, aeromodelajul este pe primul loc, însă, îmi plac şi tenisul de camp şi fotbalul, atât să joc, cât şi să urmăresc aceste competiţii sportive“, spune Gheorghe Mastan.  

Ce nu-i place ?
Gheorghe Mastan detestă lipsa de punctualitate.  „Nu îmi plac oamenii care nu sunt punctuali, şi asta pentru că mi se pare că este vorba de o formă de respect.  În rest ceea ce nu îmi place, încerc să evit“, conchide sătmăreanul. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite