Satu Mare: Portret/ Codruţ Mureşan cântă rock de la 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chitarist, vocalist şi compozitor al formaţiei KM 32, Codruţ Mureşan a urcat prima dată pe scenă la doar 15 ani. Acesta a susţinut până în prezent zeci de concerte rock în care şi-a cântat şi propriile compoziţii.



Profil Născut: 13 iunie 1989, Baia Mare
Studii: Student al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, anul I
Familie: un frate şi o soră


Cântă rock, blues, pop, compune muzică şi scrie poezii. A susţinut numeroase concerte în Satu Mare, fiind deseori  invitat de artiştii sătmăreni pentru a susţine recitaluri şi cu ocazia vernisajelor.  Codruţ Mureşan a urcat prima dată pe scenă la vârsta de 15 ani, încă de atunci fiind decis că vrea să se dedice muzicii. Împreună cu fratele său mai mare, Iulian, acesta a înfiinţat încă din timpul anilor de liceu, urmat în Baia Mare, o trupă rock, „Km 32“. „Prima mea chitară am avut-o de la tatăl meu, o chitară acustică. În clasa a X-a am început să iau şi lecţii de chitară în Baia Mare. Tot atunci, fratele meu care cânta la tobe a decis să înfiinţăm o formaţie, ceea ce s-a şi întâmplat, astfel că am început să lucrăm, fiind coordonaţi ulterior de profesorul Ovidiu Busuioc, la Palatul Copiilor din Baia Mare“, îşi aminteşte Codruţ. Acesta mai spune că toată trupa era fan Red Hot Chili Peppers.  „La început cântam mai mult piese de la formaţii precum Iris, Direcţia 5 şi Uriah Heep. Dar Red Hot Chili Peppers a fost trupa noastră de suflet“, mărturiseşte
Codruţ.

Toată familia lui Codruţ a pus umărul pentru ca trupa să aibă asigurate instrumentele şi sonorizarea. „Părinţii şi bunicii ne-au sponsorizat pentru a ne putea pune la punct cu instrumentele muzicale, iar eu cu basistul am lucrat o vară întreagă la construcţia bisericii din Cavnic pentru a ne lua boxe, respectiv un bas“, spune Codruţ . Odată asigurate instrumentele şi repertoriul a fost momentul ca trupa să se lanseze. „Aveam 15 ani când am susţinut primul concert, în Baia Mare la «Gala Rock Nord Vest». Mi-a plăcut foarte mult, de la primul concert colaboram cu publicul şi acesta cânta împreună cu mine“, spune Codruţ. De altfel tot la primul concert şi-au găsit şi o denumire pentru trupă. „Nu eram încă decişi asupra unei denumiri pentru trupă aşa că, profesorul care ne pregatea a venit cu o propunere care ne-a plăcut. KM 32, adică distanţa dintre Cavnic şi Baia Mare“, spune zâmbind Codruţ.

Anişoara Records, studioul bunicii
După participări la concursuri de profil, zeci de concerte la zile de oraş, show-uri rock în cluburi sau în cadrul unor evenimente de profil,  au urmat şi înregistrările. „Recent am pus la punct 12 piese pe care le-am înregistrat  într-un studio improvizat în casa bunicilor. Studioul se numeşte, cu ghilimelele de rigoare, «Anişoara Records» şi vreau să îi mulţumesc pe această cale bunicii mele Anişoara pentru că acest album a fost înregistrat pe curentul ei“, spune zâmbind Codruţ.  Noile piese compuse integral de Codruţ au fost şi punctul forte al acestuia în cadrul examenului de admitere de anul acesta la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. „Am fost admis la Secţia Compoziţie Muzică Uşoară. Cred că piesele compuse au contat decisiv. Cei care doresc le pot asculta pe myspace/km32“, spune Codruţ.

Întrebări şi răspunsuri

Care este pentru tine partea esenţială dintr-o compoziţie, textul sau muzica?

Piesele mele au un mesaj. Eu scriu şi poezie astfel că ţin la acest lucru, ca piesele să transmită ceva, mai ales că prefer să compun texte în limba română, pentru a fi mai aproape de ascultători. Textul şi muzica se susţin reciproc, e un întreg.

Care este stilul rock pe care l-ai abordat?

Multe dintre ultimele compoziţii sunt balade, stilul rock este unul alternativ, am însă şi proiecte Doom metal, sau blues. Însă cred că se simte influenţa Red Hot Chili Peppers, Muse sau chiar U2 în ultimele piese compuse.

Ce-i place

Lui Codruţ îi place muntele. „Sunt membru în clubul «Salamandra», îmi place muntele, şi chiar dacă nu sunt un căţărător excepţional, la concursurile de profil, eu asigur printre altele partea culturală a acestor competiţii, care este destul de bine punctată“, spune Codruţ.

Ce nu-i place

Fiind o fire de artist, presiunea este printre lucrurile pe care Codruţ le detestă. „Nu îmi place să lucrez sub presiune, să mi se impună ceea ce să fac şi nu îmi plac oamenii lăudăroşi“, conchide Codruţ.



Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite