Satu Mare: Portret/ Alexandru Stanciu desenează cu focul pe cer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialistul pirotehnist spune că muzica este baza unei regii pentru un spectacol cu artificii
Specialistul pirotehnist spune că muzica este baza unei regii pentru un spectacol cu artificii

Alexandru Stanciu, singurul artificier din Satu Mare, vrea să facă în premieră pentru oraş un piroconcert alături de orchestra Filarmonicii


Profil
Născut: 23 octombrie, 1963, Alexandria
Studii: Facultatea de Mecanică Braşov, specializare inginerie Autovehicule Rutiere
Familie: Căsătorit, un copil, Alexander

Alexandru Stanciu este singurul specialist în organizarea de focuri de artificii din Satu Mare. De mai bine de cinci ani de zile, acesta organizat focurile de artificii de Revelion şi Zilele Oraşului. Inginer mecanic de profesie, Alexandru Stanciu a urmat cursuri speciale pentru a putea practica pasiunea lucrativă de a organiza focuri de artificii. „În 2004 am început cursurile de pirotehnist. Acestea au durat un an, iar la final am dat un examen de obţinere a carnetului de pirotehnist în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi protecţie Antiexplozivă din Petroşani“, dezvăluie  Alexandru Stanciu. Acesta mai spune că, pregătirea desfăşurată pe parcursul unui an a fost una practică. „Am învăţat în această stagiatură de un an, în cadrul unei firme de profil, cum se organizează practic un astfel de foc de artificii, lucrând efectiv, în mai multe oraşe din ţară la astfel de spectacole“, mai spune Alexandru Stanciu.

Tablouri sclipitoare


Specialistul pirotehnist spune că muzica este baza unei regii pentru un spectacol cu artificii. „Totul se construieşte pe linia melodică aleasă. De obicei vorbim de muzică clasică, valsul fiind o tradiţie pentru focurile de artificii, mai ales de Revelion, însă am folosit şi alte stiluri muzicale. Am făcut un foc de artificii şi pe melodii rock cum ar fi «Smoke on the Water» a celor de la «Deep Purple», dar şi pe alte piese din diverse genuri muzicale“, spune Alexandru Stanciu. Acesta explică şi la ce înălţimi se lansează artificiile. „Sunt artificii de diverse înălţimi şi putere. Pe cele de joasă înălţime, pe care le lansăm la circa 60-100 de metri, le folosim ca bază în sincron cu muzica, iar cu cele de mare înălţime, de până la 150 de metri, punctăm momentele culminante ale fondului muzical“, spune sătmăreanul.

Un foc de artificii se construieşte din tablouri, explică specialistul. „ Un foc de artificii este construit din mai multe tablouri pe care le «pictăm» prin lansarea «bombelor» de diverse dimensiuni, însoţite de efecte laterale şi alte artificii ce formează adevărate aceste imagini sclipitoare “, susţine Alex Stanciu.  Acesta mai spune că el şi-ar dori ca la Satu Mare să se poată organiza un piroconcert. „Am propus organizarea unui asemenea spectacol feeric în care artificiile să fie lansate într-un sincron perfect cu  muzica interpretată de orchestra Filarmonicii
„Dinu Lipatti“. Sper ca, în pofida crizei să reuşim anul viitor un astfel de eveniment“, mai spune Stanciu.


Întrebări şi răspunsuri

Care este cel mai important lucru  în organizarea unui foc de artificii?

A.S. : Bugetul, desigur. Un spectacol de circa 15 minute cum se organizează de obicei la Satu Mare costă între 3.000 şi 10.000 de euro, în funcţie de calitatea materialului. În marile capitale ale lumii, un foc de artificii poate ajunge la costuri de milioane de euro. 

Cum se realizează sincronul dintre muzică şi artificii?

A.S. : Sunt programe de calculator speciale, însă acestea sunt foarte costisitoare. Eu lucrez deocamdată manual, dat fiind că volumul de muncă în Satu Mare este mai redus. În timpul spectacolului sunt însă ca un pianist, apăs declanşatoarele în ritmul muzicii.

Ce-I place

Lui Alexandru Stanciu îi place să îşi petreacă timpul alături de familie. „Timpul liber mi-l petrec alături de familie. Avem diverse hobby-uri obişnuite, cum ar fi excursii, şi plimbări în natură, înotul sau alte sporturi“, spune acesta.

Ce nu-I place

Lui Alexandru Stanciu nu îi place că unii oameni încearcă  să fie altceva decât sunt. „Nu îmi place dorinţa unora de a se prezenta cu caracteristici pe care nu le posedă, şi anume să încerce să convingă că sunt mai mult decât ceea ce sunt“, spune Alexandru Stanciu.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite