Satu Mare: Portret/Horia Nicola Ursu este editor de romane Science Fiction

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Horia Nicola Ursu a editat de-a lungul timpului peste o sută de volume de literatură fantastică  şi a tradus alte câteva zeci 

Portret de Lucian Laszlo
Profil:
Născut:  23 noiembrie 1969, Satu Mare
Studii: Facultatea de Filologie, UBB Cluj Napoca
Stare civilă:  Căsătorit, are o fetiţă în vârstă de 8 ani, Ştefana



Horia Nicola Ursu deţine una dintre cele mai mari edituri de Science Fiction şi Fantasy din ţară. De-a lungul timpului, acesta a editat peste o sută de volume şi a tradus alte câteva zeci. Acesta şi-a început însă cariera publicând traducerile unor fragmente din romane SF în reviste de profil.
„Am publicat traduceri în reviste de profil şi înainte de 1989. Prima colaborare cu o editură a fost însă în  1994. Tocmai publicasem într-un săptămânal de profil din Cluj-Napoca, traducerea unui fragment din continuarea romanului «Interviu cu un vampir». Editura «Rao» a decis atunci să colaboreze cu mine pentru traducerea întregului volum“, îşi aminteşte sătmăreanul.

Devorator de literatură

Sătmăreanul a fost pasionat de beletristică, în special de literatură SF, încă din adolescenţă. „Întotdeauna mi-a plăcut să citesc, probabil am moştenit pasiunea pentru lectură de la tatăl meu, fiind profesor, acesta avea o bibliotecă curpinzătoare. Pentru literatura SF însă, pe lângă ce se publica în ţară, în adolescenţă am învăţat maghiara şi engleza pentru a putea citi cărţile aduse din Ungaria“, îşi aminteşte sătmăreanul. 
Acesta spune că a ales să studieze filologia, însă nu şi-a dorit niciodată să devină cadru didactic. „Am început Politehnica, iar după Revoluţie am dat şi la Filologie. Am învăţat, însă nu pentru o carieră de cadru didactic. Am ştiut că nu vreau să devin profesor, şi asta pentru că am văzut şi în familie că o astfel de muncă nu este răsplătită aşa cum se cuvine“, spune sătmăreanul.

A doua cea mai mare editură de profil


Horia Ursu a editat colecţii întregi în  cadrul editurilor cu care a colaborat. „Începând din 1998 am început să şi coordonez primele colecţii, respectiv recomandam autori, alegeam cărţile ce urmau a fi traduse şi selectam traducătorii“, spune Horia Nicola Ursu.
În anul 2005, sătmăreanul şi-a înfiinţat şi propria editură, „Millennium Books“. „Ideea unei edituri proprii o aveam de ceva vreme, însă în 2005 am şi reuşit să o înfiinţez, cu ajutorul unui asociat. Dacă în primul an am scos doar 5-6 cărţi, anii următori am ajuns la câteva zeci, iar acum suntem a doua cea mai mare editură de profil din ţară. Şi în acest an ne propunem cel puţin 36 de titluri“, spune sătmăreanul.

Întrebări şi răspunsuri


De ce literatură SF?

H.U.: Sunt pasionat de literatura SF şi cred că aceasta are un rol foarte important. Principalul rol al acesteia este acela de avertisment şi de familiarizare cu ceea ce s-ar putea întâmpla. În romanele SF se extrapolează, de exemplu, consecinţele unor descoperiri tehnologice şi impactul acestora asupra umanităţii.

În ce constă munca de editare?

H.U. : În primul rând identificăm autorii care sunt pe profilul editurii noastre, alegem cărţile pe care ni le dorim şi, prin intermediul agenţilor literari, cumpărăm drepturile de autor pentru respectivele cărţi. Urmează traducerea şi desigur mai multe etape până ca un volum să ajungă în librării.

Ce-I place
Lectura rămâne principala pasiune a sătmăreanului. „Lectura este în continuare principalul meu hobby, sunt pasionat de cărţi, am o colecţie destul de mare. În rest, în ultimii ani mă ocup de reamenajarea unei case la ţară“, mărturiseşte Horia.

Ce nu-I place
Sătmăreanul detestă prostia. „Cred că cel mai mult detest prostia şi mediocritatea, respectiv oamenii care se complac în treaba asta şi cei care nu încearcă să îşi descopere acel lucru la care se pricep, la care sunt sclipitori“, conchide Horia Ursu.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite