Satu Mare: Porci cu trichineloză confiscaţi la Odoreu şi Vama

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Examenele trichineloscopice se efectuează la Satu Mare sâmbătă şi duminică între orele 8.00-15.00 respectiv 8.00-13.00
Examenele trichineloscopice se efectuează la Satu Mare sâmbătă şi duminică între orele 8.00-15.00 respectiv 8.00-13.00

Doi porci infestaţi cu trichineloză au confiscat inspectorii DSVSA din două gospodării din localităţile Odoreu şi Vama. Cele 290 de kilograme de carne infestate au fost confiscate şi predate către firma Protan pentru distrugere.

Valoarea pagubelor se ridică la 3.480 de lei. Cei doi porci au fost crescuţi în exploataţii neprofesionale, spun inspectorii sanitar-veterinari.

Odoreu, locul I la trichineloză

Localitatea Odoreu se situează pe primul loc în judeţ la cazurile de trichineloză descoperite. Numeroasele cazuri de infestare a porcilor cu trichinella spiralis se datorează gropii de gunoi, susţin inspectorii DSVSA. „Vara groapa de gunoi este asaltată de şobolani care se hrănesc cu resturile menajere pe care le găsesc acolo iar când se apropie anotimpul rece, aceştia încep să îşi caute adăposturi în gospodăriile oamenilor unde intră în contact cu porcii. Şobolanul este purtătorul acestui parazit. Cât timp groapa de gunoi de la Odoreu va funcţiona, vor exista şi cazuri de trichineloză”,a  declarat Dumitru Maurer, directorul DSVSA.         

Administraţia locală din Odoreu este singura din judeţ care a achiziţionat un aparat de depistare a trichinelozei. "Este prima localitatea din judeţ care a investit în acest aparat iar din cele 62 de circumscripţii sanitar-veterinare din judeţ doar 28 au astfel de aparate însă preţurile pentru testarea cărnii sunt stabilite de către medicii veterinari", a mai precizat Dumitru Maurer. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite