Satu Mare: (Update) Poliţist, informator pentru contrabandişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţistul Ciprian Mureşan a primit mandat de arestare pentru 29 de zile
Poliţistul Ciprian Mureşan a primit mandat de arestare pentru 29 de zile

Ciprian Mureşan, agent în cadrul postului de poliţie Turulung a fost arestat pentru 29 de zile într-un dosar în care este cercetat pentru luare de mită, abuz în serviciu, trafic de influenţă şi divulgare de secrete profesionale. Potrivit anchetatorilor, poliţistul colabora cu o reţea de contrabandişti de ţigări.


Ciprian Mureşan era unul dintre cei patru agenţi din cadrul postului de Poliţie din comuna Turulung. Alături de poliţiştii de frontieră, aceştia aveau misiunea de a verifica în cadrul unui punct fix de control din localitatea Turulung,  autoturismele care trec prin Vama Halmeu, de la graniţă cu Ucraina.
Potrivit anchetatorilor, poliţistul arestat, ieri, pentru 29 de zile, colabora cu o reţea de contrabandişti de ţigări. „Acesta este cercetat pentru  luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu şi folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicului sau permiterea unor persoane neautorizate de a avea acces la astfel de informaţii“, spune Gabriela Pop, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare.
Anchetatorii au identificat şi grupul de contrabandişti ajutat de poliţist şi anume, 5 persoane din Satu Mare, majoritatea din localitatea Turulung. „În cauză mai sunt cercetate alte 5 persoane pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, dare de mită, instigare la abuz în serviciu şi instigare la folosirea unor informaţii care nu sunt destinate publicitatii, şi anume: Paul Ana, Feher Mariana, Hertz Nicoleta, Chira Maria şi Borca Mirela“, mai spune procurorul de caz. Aceste persoane sunt cercetate în libertate şi riscă închisoare de la 1 la 5 ani.


Informatorul contrabandiştilor

Potrivit anchetatorilor, poliţistul le favoriza contrabandiştilor de ţigări, tranzitul fără controale pe  traseu. „În cursul acestui an, în repetate rânduri, inculpatul a facilitat persoanelor din anturajul său trecerea de filtrele punctului de control fix de pe comunicaţia Halmeu-Satu Mare, prin efectuarea superficială sau neefectuarea controlului asupra autoturismelor cu care aceştia circulau şi chiar însoţirea acestora până ce acestea treceau de filtrele de pe traseu. Inculpatul intervenea pe lângă colegii lui care efectuau serviciul de control, pentru a le facilita transportul unor bunuri, ţigări sau combustibil, aduse ilegal din Ucraina“, dezvăluie Gabriela Pop.

De asemenea, poliţistul Ciprian Mureşan  îi informa pe contrabandişti unde se află filtrele echipajelor Poliţiei de Frontieră şi cele ale Autorităţii Vamale. „În schimbul acestor favoruri poliţistul primea diferite bunuri, ţigări, combustibil, alcool, cartele de reîncarcare pentru telefoane mobile sau alte bunuri alimentare sau nealimentare“, spun procurorii. Potrivit unor surse judiciare, în dosarul administrat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare se află  mai multe interceptări ale convorbirilor telefonice ale poliţistului cu contrabandiştii de ţigări.

Poliţistul Ciprian Mureşan a primit mandat de arestare pentru 29 de zile

Şi-a recunoscut vina

„Clientul meu a recunoscut toate cele patru infracţiuni de care se face vinovat, urmând să fie cercetat pentru acestea“ - Eric Schneibli, avocatul poliţistului


Reprezentanţii Serviciului Judeţean Anticorupţie, alături de procurori din cadrul parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, angajaţi ai Poliţiei de Frontieră şi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie au descins marţi la mai multe domicilii din comuna Turulung, Livada, Carei şi Foieni, efectuând percheziţii la 9 domicilii. Un alt poliţist din comuna Turulung a fost audiat de procurori. „Cu ocazia percheziţiilor efectuate s-a descoperit o cantitate de 805 de pachete de ţigări de provenienţă ucraineană şi mai multe recipiente cu motorină. Cel de-al doile poliţist audiat, Răzvan Mocanu, este în prezent martor în acest dosar. Vom extinde cercetările asupra tuturor persoanelor implicate în acest caz“, susţine Gabriela Pop, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare.  Poliţistul a recunoscut infracţiunile. „Clientul meu a recunoscut toate cele patru infracţiuni de care se face vinovat, urmând să fie cercetat pentru acestea“, spune avocatul Eric Schneibli. El riscă de la 2 la 10 ani de închisoare.
Ciprian Mureşan a fost mutat disciplinar în 2006 de la postul de poliţie din comuna Foieni, la postul de poliţie din Turulung. „S-a demarat o anchetă internă, urmând ca la finalizarea acesteia să luam măsurile care se impun“, Ana Mălăescu, purtător de cuvânt al IPJ.































Poliţistul Ciprian Mureşan a primit mandat de arestare pentru 29 de zile
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite